еМагазин

Tag : Министерство за финансии

Бизнис ТОП СТОРИИ

Владата го менува законот за данок на добивка

Никола Осило
Министерство за финансии подготвува предлог на закон за изменување и дополнување на законот за данокот на добивка поради потребата од појаснување и допрецизирање на одредбите...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Прогресивен данок: Новиот закон директно ќе удри по џебот на 38.000 граѓани

Никола Осило
Вкупно, околу 453.000 лица ќе имаат намалување на ефективната даночна стапка, додека само 38.000 лица ќе имаат зголемување, тврдат од Министерството за финансии од каде...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Детален преглед: Топ десет државни должници

Никола Осило
Заклучно со септември, годинава дури 1.011 општини, јавни претпријатија, обвинителства, училишта и други субјекти кои работат под капата на државата или на локалната управа имале...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Владата „крчка“ нов закон за сметководствени работи: Нови обврски за сметководителите

Никола Осило
Министерството за финансии подготвува нов Закон за вршење на сметководствени работи. Во образложението се вели дека Законот за вршење на сметководствени работи е донесен во...
Бизнис

МФ: Фирмите добија 12,7 милијарди денари поврат на ДДВ

Никола Осило
Повратот на ДДВ за фирмите во првите седум месеци од годинава изнесува 12,7 милијарди денари (206,4 милиони евра), што е е за 24 отсто повеќе...
Бизнис

Министерство за финансии: Приливите по основ на лични трансфери, помош и подароци не се оданочуваат со персонален данок на доход

Редакција
Министерството за финансии и Управата за јавни приходи одржаа состанок со Македонската банкарска асоцијација во врска со Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Министерството за финансии купува информатичка опрема за 7,9 милиони денари

Редакција
Министерство за финансии објави оглас за набавка на информатичка опрема. Според информациите на Електронскиот систем за јавни набавки, проценета вредност на договорот без ДДВ е...
Бизнис

Тевдовски: До крајот на годината сите ќе имаат увид во исплатите од државната каса

Редакција
До крајот на годината граѓаните ќе можат да ги видат исплатите од државната каса. Секој потрошен денар ќе биде објавен, истакна министерот за финансии Драган...