еМагазин

Tag : Роми

МОЈ СТАВ

Патот до „моќ“ на ромските политички партии

Редакција
Овие избори, покрај фокусот на домашните реформи ќе го стават и на меѓународните односи на земјата. Позицијата и политичката програма на СДСМ останува цврста и...
Интервју ТОП СТОРИИ

Селмани: Очекуваме претседателот во својот кабинет да има советник Ром/ка

Редакција
Граѓанската иницијатива „Аваја“ (на македонски: доаѓаме ) е составена од млади Роми активисти и интелектуалци кои имаат цел да ги артикулираат и промовираат интересите и...
БАШ НИ Е ЌЕФ

Промовиран Европскиот Ромски институт за уметност и култура во Македонија

Редакција
Во Македонија, вчеравечер, се промовираше Европскиот Ромски институт за уметност и култура (ЕРИАК), транснационална институција на најголемото малцинство во Европа, која ќе се залага за...
Интервју

Усаинова: Македонија е единствена земја на Балканот со силен ромски граѓански сектор

Редакција
Повеќе од 18 месеци, Ромскиот Ресурсен центар и Центарот за семејно и детско згрижување го реализираат овој проект, кој е познат и како „Заедно за...