еМагазин

Tag : трговија

Бизнис

Грција стана трет најголем трговски партнер на Македонија

Редакција
Во периодот јануари – октомври 2019 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија, соопшти...
Балкан ТОП СТОРИИ

„Macedonia the GReat“ колективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија

Редакција
Слоганот „Macedonia the GReat“, со потенцирани букви ГР како кратенка за Грција и буквата „М“ како ознака, испишани со бело на сина позадина, се новите...
Бизнис

Кои се топ пет најголеми трговски партнери на Македонија?

Никола Осило
Во периодот јануари – септември 2019 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија. Изразено...
Бизнис

Германија, Велика Британија и Грција се наши најголеми трговски партнери

Никола Осило
Во периодот јануари – јули 2019 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија. Изразена...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Не сме имуни на Брегзит: Владата сака да почне преговари за партнерство и трговски односи со Британија

Никола Осило
Владата на последната седница го разгледувала предлогот за поведување постапка за водење преговори за склучување Договор за партнерство, трговија и соработка меѓу Република Северна Македонија...
Бизнис

НБ: Овозможено отворање сметки кај странски електронски сервиси за трансакции за комерцијални цели

Редакција
Советот на Народната банка (НБ)  на денешната редовна седница донесе одлука за изменување на одлуката за начинот и условите под кои резидентите што не се...
ДОБРОСОСЕДСТВО

Граничните и царинските контроли со Србија ќе се поминуваат со едно застанување

Редакција
На ГП Табановце – Прешево од денеска се поминува со едно чекање на заедничката испостава што ја воспоставија граничните служби од Северна Македонија и од...
Бизнис

Наши најголеми трговски партнери се Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија

Никола Осило
Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во периодот јануари – јуни 2019 година, изнесува 3,1 милијарди евра и бележи пораст од 14.1 %...
Бизнис

По две години раст: Пад на трговската размена со Бугарија

Редакција
Трговската размена со Бугарија, по минатогодишниот раст, во првиот квартал од годинава бележи пад. На редовното годишно Собрание на Македонско-бугарската стопанска комора (МБСК) денеска во...
Бизнис

Во земјава има 72.315 активни компании, третина се занимаваат со трговија

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на активните деловни субјекти во Македонија, во 2018 година, изнесува 72.315 и во однос на 2017 година...