Наша тема

„Фрчат“ нови вработувања во администрацијата и државните компании

Само во изминативе два дена објавени се огласи за десетици нови вработувања во државната администрација и државните компании.

 

Каква е улогата на Државната изборна комисија во спроведувањето на референдум за промена на името?

Органи за спроведување на референдум на државно ниво се Државната изборна комисија, општинските изборни комисии за спроведување на избори за пратеници во Собранието на Република Македонија и избирачки одбори.

Кој е Исмаил Јахоски, чија фирма „Пуцко Петрол“ за неколку дена доби дури четири државни тендери

Општината Пласница е една од трите најмали општини во Македонија и многу ретко е присутна во медиумите. Најчесто се спомнува кога се пишува за фирмата „Пуцко петрол“, сопственост на градоначалникот Исмаил Јахоски, кој моментално го одработува петиот мандат на оваа функција.

Економските новинари од Турција позитивно ги оценија изгледите за македонската економија

Економски новинари од 16 реномирани турски медиуми се во работна посета на Македонија и денеска по посетата на Охрид, заминуваат од државата. На покана на Македонско-турската комора (МАТТО), на средбата со генералните менаџери на турските компании и 

Катастрофални податоци за природниот прираст во Македонија во периодот 1994-2017 година

Катастрофални податоци за природниот прираст во Македонија во периодот 1994-2017 година открива најновата публикација на Државниот завод за статистика за природното движење на населението.

 

Пензискиот систем пред колапс: Расходите на ПИОМ за пензии се зголемиле за 97% за десет години

Во периодот од 2007 до 2017 година има континуирано зголемување расходите на Фондот за пензиско и инвладиско осигурување, како резултат на зголемувањето на бројот на корисниците на пензија и извршеното усогласување на пензиите.

 

Нова Влада, стара „шема“: Распишани огласи за педесетина државни вработувања

Додека се кршат копјата околу промена на името продолжува старата практика на нови вработувања во државните институции и јавните претпријатија.

 

Македонија и НАТО: „Еднострана љубов“ што трае 25 години

Во исчекување на поканата за членство во НАТО-алијансата која Македонија би требало да ја добие во јули доколку денес така одлучат членките на алијансата интересно е да се види какви се досегашните односи меѓу нашата земја и оваа организација

Бела чума во Македонија: За десет години 30.000 деца помалку во основното образование

Македонија доживува драстично намалување на младата популација, а најдобар показател за тоа е состојбата во основното образование каде во изминативе десет години има огромен пад на бројот на ученици.