Студен туш од Бугарија: Постарите македонски граѓани се свесни за бугарската позадина на постоењето

Ангел Димитров, претседател на бугарскиот тим кој членува во мешовитата Македонско-бугарска комисија за „чешлање на историјата и образованието“ согласно Договорот за пријателство кој неодамна го потпишаа двете држави ја бранува јавноста со неговото последно интервју во кое отворено укажува дека Македонците се измислени како засебен народ по Втората светска војна и дека постарите граѓани на Македонија се свесни за бугарската позадина на постоењето.

„По 1944 година беше силно наметната тезата дека Македонците се посебен словенски народ, кој секогаш бил нешто самостојно, отсекогаш бил нападнат и асимилирани од соседите, вели во интервјуто за бугарски „Дневник“,

Ова беше класична теза на македонизмот. Се разбира, во дел од македонското население, кое не е толку младо, се задржува генеричкото сеќавање и тие скриено знаат за бугарската позадина на постоењето.

Во исто време, имаше и еден слој на население во Вардарска Македонија, што беше под силно српско влијание меѓу двете светски војни. Иако не се многубројни, но се силни, бидејќи се фаворизирани од властите. Овие луѓе, по формирањето на комунистичка Југославија, ја прифатија промената и развија посебен југословенски идентитет.

Во текот на изминатите дваесет години, за првпат, првин срамежливо, се разви идејата за директна врска со античките Македонци . Во последниве години речиси стана формална теза за време на владеењето на Никола Груевски.

Јас ја споменувам несигурноста во идентитетот, бидејќи исто така се негува некаква компензаторска агресивност во одбраната, а тоа силно влијае врз однесувањето на некои македонски граѓани“, вели Димитров.

Тој додава дека со македонските колеги треба да разговараат со научни аргументи во сериозна дискусија, за да сфатат дека бугарската страна може да се однесува со разбирање за процесите кои поминале во Вардарска Македонија, во денешната Република Македонија, минувајќи низ сите фази.

„Има разбирање за овие процеси, за она што се случило и како се формирани ставовите во оваа област. Но, тие треба да бидат свесни дека до 1944 година нема спротивни тези меѓу Бугарија и населението на некогашната Вардарска бановина, сега Република Македонија.

Наводите за некоја конфликтна приказна се апсолутно измислени, тоа е пропагандна теза. Конфликтот е помеѓу бугарските аспирации за зачувување на правата на македонските Бугари и српската политика за денационализација таму. Во оваа смисла, историјата на поголемиот дел од локалното население во Вардарска Македонија (мисли на Република Македонија, н.з.) и Бугарија не престана да биде вообичаена.

Сакаме со факти да покажеме дека имаме заедничка историја. Но, ние треба да разбереме што не дели и навистина не раздвојува од комунистичкиот период, што ја прави својата нова интерпретација на минатото, полна со новини и негирање на историски митови“, вели Димитров.

Тој додава дека друг понов мит создаден во комунистичката ера е дека Македонија самата се ослободила, дека имало силен отпор и дека дошла самата до својата државност.

„Ова доаѓа како негирање на улогата на бугарската војска во протерувањето на Вермахтот од Вардарска Македонија.

Но, вистината е сосема поинаква – глобалниот тек на воена акција ја прави Југославија слободна, а локалните партизани во Македонија се незначителни.

Дури и германските документи покажуваат дека не ги гледаат како сериозен непријател и дека нивниот единствен непријател (на фашистичка Германија) е бугарската војска. Ова се вистинските факти“, вели Димитров.

Целото интервју ТУКА.

Извор/фото:dnevnik.bg

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

Кои се членовите на комисијата што ќе ги „чешла“ историјата и образованието меѓу Македонија и Бугарија? 

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

За Авторот

Никола Осило

Професионален новинар со повеќегодишно искуство. Новинарството постои за јавноста да се информира, а не за да се контаминира. Факти пред ставови!