еМагазин

Tag : Данела Арсовска

Бизнис

Претседателката на ССК, Арсовска од Париз: Нестабилната политичко и социо-економска состојба ги одвраќа инвеститорите

Редакција
Во наредните две години сериозни инвеститори ќе вложуваат во регионот на Западен Балкан, но за да не ја избегнуваат Македонија потребно е итно спроведување на...
Бизнис

Арсовска: Приватниот сектор очекува тешка 2020 година

Редакција
Политиката е секогаш пред економијата. Тоа во голема мера ја комплицира и онака сложената состојба во земјава, каде во институциите, се чини, се занемарува принципот...
Бизнис

Кои се добитниците на признанијата за Македонски квалитет 2019

Редакција
Во свечена атмосфера, во присуство на бројни гости, министри, претставници на институции и на дипломатскиот кор, соработници, традиционално и годинава беа доделени десетте признанија за...
Бизнис

Арсовска: Буџетот е наменет за плати, не и да го помогне стопанството

Редакција
Претседателката на Сојузот на стопански комори, Данела Арсовска излезе со реакција за предлог буџетот за 2020 година. Нејзиниот став го пренесуваме во целост: „Да почнеме...
Бизнис

Арсовска на Самитот на „Економист“: Западен Балкан како гето не носи повеќе можности за успех

Редакција
На панел сесијата посветена на економијата во рамки на Самитот на лондонски „Економист“, претседателот на Сојузот на стопански комори (ССК), Данела Арсовска, заедно со директорот на...
Бизнис

ССК: Многу прашалници и предизвици околу трансферот на вработени од јавниот во приватниот сектор

Никола Осило
Сојузот на Стопански комори на Македонија (ССК) смета дека во врска со најавата за трансфер на вработени од јавниот во приватниот сектор треба да се...
Бизнис

ССК со 78 економски мерки, Владата вети рокови за реализација

Редакција
Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) на традиционалниот „Деловен појадок со претседателот на Владата“ достави пакет од 78 мерки  во функција на подобрување на...
Бизнис

Арсовска: Без борба против сивата економија, црно ни се пишува

Редакција
Сузбивање на неформалната економија во земјава која изнесува над 30 проценти од севкупната економија е главниот предизвик за обезбедување стабилен деловен амбиент и работа под...
Бизнис

Компаниите не сакаат наметнување за зголемување на минималната плата

Редакција
Структурните економски реформи се приоритет и стратешка определба на земјата што би ја придвижиле националната економија, рече претседателката на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК),...
Бизнис

Арсовска: Нерамноправна борба помеѓу мажите и жените на пазарот на труд

Редакција
Еднакви можности во приватниот сектор, следење на европските трендови за зголемување на уделот на жените во економијата, постигнување на повисоки работни позиции во корпоративниот свет...