еМагазин

Рубрика: ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

(Видео) Ново едукативно видео на НБРМ: Дознајте повеќе за современите начини на плаќање

Редакција
Народна банка објави второ видео од серијалот „Со Народната банка во светот на финансиите“, која што го изработува со поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

(Видео) „Со Народната банка во светот на финансиите“, нов проект за финансиска едукација

Редакција
Од денеска започнува емитувањето на серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите“, којшто се изработува со поддршка од Европскиот фонд за...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Што е валутен ризик и како да се заштитите?

Редакција
Постојат повеќе алтернативи во кои може да се инвестираат расположливите средства. Вообичаено, инвеститорите практикуваат вложување на расположливите средства во  различни инвестиции, заради диверзификација на ризикот....
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Загрижува нивото на финансиска писменост на граѓаните

Редакција
Во организација на Асоцијацијата на финансиски друштва, денеска се одржа презентација на статистичките податоци и резултатите од истражување на јавното мислење за финансиската писменост, кое...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Народната банка отвори Порта за иновации

Никола Осило
Народната банка отвори Порта за иновации – платформа за комуникација со финтек-секторот. Основна цел на овој нов и значаен проект е да се поддржи и да се...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Што треба да знаете за дебитните и кредитните картички?

Редакција
Платежните картички се стандарден финансиски производ и еден од основните инструменти за безготовинско плаќање, со широка употреба низ светот. Главната предност на платежните картички е...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Зошто се важни преддоговорните информации при одобрување кредит?

Редакција
Како и во секој договор, и во договорот за потрошувачки кредит се содржани одредби за правата и обврските на договорните страни ‒ банката и должникот....
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Денови на финансиска писменост од 29 до 31 мај

Никола Осило
Финансиските регулаторни тела во земјава на од 29 до 31. мај го организираат третото издание на Деновите на финансиска писменот во соработка со приватните финансиски...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

Што треба да знаете за колатералот при барање кредит од банка?

Никола Осило
Народната банка продолжува со серијалот „Економија за секого“, кој содржи текстови коишто накратко обработуваат значајни прашања од доменот на работењето на централната банка, работењето на деловните...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

„Финансиска училница” во реализација на Комерцијална банка АД Скопје

Редакција
Со цел да им помогне на младите поподготвени да влезат во светот на личните финансии и да почнат да градат здрави финансиски навики, Комерцијална банка...