еМагазин

Рубрика: МАКЕДОНСКО

МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

Дигитализација на творештвото на Анте Поповски во Градската библиотека во Скопје

Редакција
ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“– Скопје потпиша договор со Здружението за зачувување на делото на Анте Поповски, „Антево перо“ за добивање дигитализирани материјали од неговиот...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

„Денови на македонската литература“ на Филолошкиот факултет при УКИМ

Редакција
Оваа недела, Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ќе ја посвети на македонската литература, информираат од таму. Во организација...
МАКЕДОНСКО

Постхумно промовирано делото „Македонскиот идентитет и македонското прашање од античко време до 1912 година“ од проф. д-р Ванчо Стојчев и проф. д-р Александар Стојчев

Редакција
Во присуство на бројни експерти од историската и политичката наука, пријатели и љубители на македонската историја во Музејот на македонската борба е промовирана книгата „Македонскиот...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

Најпознати цитати од Делчев: „Не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови“

Редакција
Денеска се одбележуваат 152 години од раѓањето на македонскиот национален херој Гоце Делчев. Ве потсетуваме на неговите најпознати цитати: „Ослободувањето на Македонија се крие во...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

Премиера на филмот „Охрид, Охрид убав мил“ по повод Св.Климент Охридски

Редакција
Во прославата на културното богатство и безвременските традиции, и како дел од активностите за достојно одбележување на празникот Св. Климент Охридски – Патрон на градот...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

Кој бил и зошто го славиме Свети Климент Охридски

Редакција
Свети Климент Охридски (840 — 27 јули 916 година во Охрид) е еден од првите средновековни словенски светци, научник, писател и просветител на Словените. Бил...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

И Штип му се поклони на Шопов со промоција на „Од онаа страна на Небиднината“

Редакција
Родниот град Штип, одново му се поклони на македонскиот класик Ацо Шопов со промоција на книгата „Од онаа страна на Небиднината: разговори со Светлана Шопова за...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

Јубилејот 100 години од раѓањето на Ацо Шопов одбележан со три нови книги

Редакција
Во преполната сала на Кинотеката, вчера Македонија, повторно му се поклони на својот класик, Ацо Шопов, во годината кога се чествува еден век од неговото...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

„Песна над песните“ избор од поезијата и размислите на Ацо Шопов, ќе биде промовирана во четврток

Редакција
Ново, несекојдневно читање на поезијата на Ацо Шопов во светлината на неговите размисли, изјави, коментари за поезијата, за животот, за војната, за болот, за љубовта,...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

Зошто се слави 23 Октомври

Редакција
Македонија денеска го одбележува 23 Октомври, Денот на македонската револуционерна борба. На овој ден во 1893 година во Солун била основана Внатрешната Македонско-Одринска Револуционерна Организација...