еМагазин

Рубрика: БЕСПАРИЦА

БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Светска банка: Корона вирусот може да го зголеми бројот на сиромашни во Македонија до 130.000 лица

Редакција
Симулациите на Светска банка предвидуваат стапката на сиромаштија да порасне од околу 17 отсто во 2019 до околу 20-23 отсто во 2020 година и од...
БЕСПАРИЦА

Матичните лекари бараат сет економски мерки и за нив

Редакција
Здружението на лекари по општа и семејна медицина со писмо до премиерот Оливер Спасовски и до министерот за здравство, Венко Филипче, бараат пакет економски мерки...
БЕСПАРИЦА

Пензиите ќе се исплаќаат од 27 мај до 1 јуни, според висината на примањата

Редакција
Владата, на денешната 56. седница, го задолжи Фондот за пензиско и инвалидско осигурување да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 26...
БЕСПАРИЦА

Граѓаните чии сметки за струја не одговараат со потрошувачката, да се обратат до ЕВН

Редакција
Граѓанитете чии сметки за електрична енергија не соодветствуваат со реалната потрошувачка, и истите не се корeгирани од ЕВН, можат да поднесат претставка до Регулаторната комисија...
БЕСПАРИЦА

Приклучувањето на парно греење поевтинува за 37 отсто

Редакција
За 37 отсто да се намали надоместокот за приклучување на системот за дистрибуција на топлинска енергија, предвидува една од главните измени во мрежните правила за...
БЕСПАРИЦА

Намален бројот на издадени одобренија за градење

Редакција
Во март годинава се издадени 219 одобренија за градење, за 20,9 проценти помалку во однос на истиот месец лани, објави денеска Државниот завод за статистика....
БЕСПАРИЦА

Се очекува намалување на бројот на вработени во преработувачката индустрија

Редакција
Економската состојба во компаниите во преработувачката индустрија според раководителите во април годинава била понеповолна во однос на претходниот месец. Според објавените податоци состојбата на обезбеденоста...
БЕСПАРИЦА

Прометот во индустријата во март намален за 21,1 отсто

Редакција
Прометот во индустријата во март годинава во однос на март лани бележи намалување од 21,1 осто, објави Државниот завод за статистика. Вкупниот промет во индустријата...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

„Корона“ кризата “удри“ на преработувачката индустрија

Редакција
Понеповолни се очекувањата во преработувачката индустрија според раководителите на овие деловни субјекти. Во март годинава во однос на февруари нивните очекувања се понеповолни во однос...
БЕСПАРИЦА

За минимални трошоци на едно семејство во април му биле потребни 33.243 денари

Редакција
Месечните минимални трошоци на едно семејство во април изнесувале 33.243 денари, покажуваат податоците од синдикалната потрошувачка кошница што ги објавува Сојузот на синдикати на Македонија...