еМагазин

Tag : население

ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Македонија во 2035 година би имала 1,53 милиони жители: Проекција на Државниот завод за статистика

Редакција
Новата публикација на Државниот завод за статистика (ДЗС) покажува дека ако се задржи моменталното ниво на фертилитет, Македонија во 2035 година би имала 1,53 милиони...
Македонија ТОП СТОРИИ

Не престануваат притисоците и заканите врз Македонците во Пустец за да се пишат како Бугари

Редакција
Претседателот на бугарската фондација “Македонија“, Виктор Стојанов отворено им се закани на Македонците во Пустец, доколку на пописот во Албанија, кој е во тек, не...
Свет ТОП СТОРИИ

Евростат: 22% од населението во ЕУ живее ризик од сиромаштија или социјална исклученост

Редакција
Во 2022 година, 95,3 милиони луѓе во Европската Унија (22% од вкупното население) биле изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост, односно живееле во...
Македонија ТОП СТОРИИ

Скопски Аеродром има најмногу жители и најмладо население, во Македонија 205 населени места се празни

Редакција
Во периодот на спроведување на Пописот на населението, домаќинствата и становите 2021 година, во земјава има вкупно 1.781 населени места, а 205 се празни населени...
Свет ТОП СТОРИИ

Светското население ја достигна бројката од осум милијарди, во Централна и Источна Европа населението се намалува

Редакција
„Сè побројното светско население што денеска ја достигнува бројката од осум милијарди, не смее да ги засени потенцијално тешките последици со кои може да се...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Негативен природен прираст во второто тримесечје

Редакција
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во второто тримесечје од 2022 година, во споредба со истиот период од претходната година,...
Македонија ТОП СТОРИИ

За вработување по етнички клуч единствена валидна категорија е резидентно население, вели Симовски

Редакција
Единствена валидна категорија е резидентно население и тоа е согласно сите стандарди на ОН кои важат за сите земји во светот и ги прифати и...
Македонија ТОП СТОРИИ

Попис: Зголемен бројот на жители и станови во Скопје

Редакција
Вкупниот број на жители во градот Скопје изнесува 526.502 лица и во споредба со пописот од 2002 година е зголемен за 3,9 проценти, покажува Пописот...
Македонија ТОП СТОРИИ

Попис: Вкупното население во Македонија намалено, просечната старост 40,08 години, повеќе жени од мажи

Редакција
Пописот спроведен во 2021 година покажа дека во однос на 2002 година вкупното население во државата е намалено за 185.834 лица или за 9,2 отсто,...
Македонија ТОП СТОРИИ

До сега попишани 1.132.484 лица, 353.256 домаќинства и 480.364 станови

Редакција
Вкупно 1.132.484 лица, 353.256 домаќинства и 480.364 станови се попишани заклучно со 20 часот вчера, објави денеска Државниот завод за статистика. Можноста за самопопишување на...