еМагазин

Tag : БДП

Бизнис ТОП СТОРИИ

БДП во првиот квартал порасна за 1,2%

Редакција
Бруто-домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од 2024 година забележа раст од 1,2%, соопшти Државниот завод за статистика. Во првото тримесечје, поголем пораст е забележан...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Нето надворешниот долг на Македонија 4.4 милијарди евра

Редакција
На 31.12.2023 година, нето надворешниот долг изнесува 4.458 милиони евра (или 32,6% од проценетиот бруто-домашен производ), информираа од Народна банка. Нето надворешниот долг на земјата,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Македонскиот БДП во четвртото тримесечје лани пораснал за 0,9%

Редакција
Државниот завод за статистика соопшти дека стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) во четвртото тримесечје од 2023 година е 0,9  проценти. Во четвртиот квартал...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Поради родовата нееднаквост губиме околу 18% од БДП годишно

Редакција
Земјите од регионот на Западен Балкан секоја година губат околу 18% од БДП, поради родовиот јаз на пазарот на труд, при што две третини од...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Македонскиот БДП со раст од 1,1% во второто тромесечие

Редакција
Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) во второто тромесечие од 2023 година е 1,1 отсто според проценетите податоци на Државниот завод за статистика. Во...
Свет ТОП СТОРИИ

Раст на БДП во Еврозоната во вториот кавртал од 2023, јулската инфлација 5,3%

Редакција
Сезонски прилагодениот бруто-домашен производ (БДП) во второто тримесечје од годинава порасна за 0,3 отсто на квартално ниво во Еврозоната и остана непроменет на ниво на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

БДП во првиот квартал пораснал за 2,1%

Редакција
Бруто-домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од 2023 година забележа раст од 2.1 %, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС). Во првото тримесечје од 2023,...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Нето-надворешниот долг зголемен за 432 милиона евра

Редакција
Нето-надворешниот долг изнесува 4.349 милиони евра (или 33,7% од проценетиот БДП), информираат од Народна банка. Нето-надворешниот долг во четвртиот квартал од 2022 година е зголемен...
Бизнис ТОП СТОРИИ

БДП пораснал за 0,6% во четвртиот квартал лани

Редакција
Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2022 година е 0.6  проценти, објави денеска Државниот завод за статистика. Во четвртото тримесечје...
Бизнис ТОП СТОРИИ

ЕБОР: Растот на македонскиот БДП годинава 2%

Редакција
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ги ажурираше своите економски прогнози за регионите што ги покрива и проценките за Македонија се дека растот на...