еМагазин

Tag : невработеност

Бизнис ТОП СТОРИИ

Невработеноста во четвртиот квартал лани 14%

Редакција
Стапката на невработеност во четвртиот квартал во 2022 година изнесувала 14 отсто. Стапката на активност во овој период е 54,9, а стапката на вработеност 47,2,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Стапката на невработеност во третиот квартал 14,3%

Редакција
Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2022 година, активното население во Македонија изнесува 808.328 лица, од кои вработени се 693.062,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Попис 2021: Околу 80% од невработените во Македонија се со основно или средно образование

Редакција
Во земјава има вкупно 109.249 невработени лица на возраст од 15 години и повеќе. Од нив речиси 80 проценти се со основно или средно образование....
Бизнис

Стапката на невработеност во првиот квартал 14,8%

Редакција
Во првото тримесечје од 2022 година, активното население во земјава изнесувало 811.197 лица, од кои вработени биле 691.498, а 119.699 лица се воделе како невработени,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Лани невработеноста 15,7%

Редакција
Во 2021 година активното население во земјава изнесувало 943.004 лица, од кои вработени се 795.087, а 147.917 лица се невработени, покажуваат податоците на Државниот завод...
Бизнис

Во четвртиот квартал лани стапката на невработеност 15,2%

Редакција
Во четвртото тримесечие од 2021 година вкупниот број на активно население во земјава изнесува 937.482 лица, од кои 795.276 се вработени, а 142.206 се невработени...
БЕСПАРИЦА

Владата усвои стратегија за вработување, со која, невработеноста треба да се намали на 11 проценти

Редакција
Владата на денешната редовна седница ја донесе Националната стратегија за вработување 2021-2027 година, со вклучен Акциски план, која предвидува стапката на невработеноста да опадне на...
БЕСПАРИЦА

Стапката на невработеност во Македонија лани била 16,4 отсто

Редакција
Стапката на невработеност во 2020 година била 16,4 отсто, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци за 2020 година, бројот на активно население во...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

За еден месец регистрирани нови 927 невработени лица

Редакција
Бројот на невработени лица на крајот на февруари според евиденцијата на Агенцијата за вработување изнесува 159.608 лица, што е за 927 лица повеќе во однос...
БЕСПАРИЦА

Невработеноста лани во четвртиот квартал, 16,1%

Редакција
Во четвртото тримесечје од минатата година бројот на активното население во земјава изнесувал 941.524 лица, од кои 789.552 биле вработени, а 151.972 невработени лица. Од...