еМагазин

Tag : арбитража

Бизнис

Расте битката за минерали во светот, но и борбата меѓу конкуренцијата во рударскиот сектор

Редакција
На светските берзи енормно расте побарувачката за бакар, кобалт, литиум, силициум и цинк, минерали кои се од суштинско значење за зелената транзиција. Тоа резултира со...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Тужителите бараат 1,3 милијарда евра оштета во арбитражните постапки против Македонија

Редакција
Вкупните побарувања од арбитражните постапки што се водат против државата изнесуваат милјарда и 365 милиони евра без затезни камати. Активни се седум постапки од 2017...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Македонија може да изгуби над милјарда евра ако ги изгуби арбитражните постапки, открива ДЗР

Редакција
Државниот завод за ревизија (ДЗР) во Извештајот за извршена ревизија на усогласеност на Владата – Сметка на основен буџет открива дека доколку Македонија ги изгуби...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Железницата извиси за локомотивите од Кина: Владата бара арбитража

Редакција
Владата на една последните седици ја задолжила Железници на Република Северна Македонија Транспорт АД – Скопје за Проектот за набавка на локомотиви и Проектот за...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Македонија ќе банкротира доколку Владата ги загуби арбитражните постапки

Редакција
Неизвесни се исходите од пет големи абритражни постапки во кои нашата земја е тужена од домашни и странски бизнисмени и компании, а од кои ќе...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Владата повторно ангажира адвокати: Осум Украинци поведоа арбитражна постапка против земјава

Редакција
Владата на последната седница ја разгледувала информацијата од претседавачот на Координативното тело во врска со ангажирање на правни застапници по повод поведена арбитражна постапка од...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Ќе одговара ли некој за штетниот договор со Хеленик Петролеум за рафинеријата Окта?

Редакција
Грчки Хеленик Петролеум поради неисполнети обврски за набавка на 500 илјади тони мазут годишно во периодот од 2008 до крајот на 2011 година од Македонија бара...
Бизнис

Хеленик Петролеум бара 32 милиони долари оштета од Македонија, Владата ќе преговара да ја намали сумата

Редакција
Македонската Влада почнува процес на преговори со цел цел да се изнајде решение што ќе ја намали потенцијалната штета на Буџетот на Република Македонија, доколку државата...