еМагазин

Tag : камата

Бизнис ТОП СТОРИИ

Каматната стапка на вкупните депозити зголемена за 1,67%, на кредитите останува иста 5,49%

Редакција
Народна банка регистрираше позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците „Месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните депозити, при што во октомври...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечните камати на депозитите во јули 1,50%, на кредитите 5,49%

Редакција
Во јули 2023 година, просечната каматна стапка на вкупните кредити изнесува 5,49%, што претставува месечен и годишен раст од 0,37 п.п. и 1,16 п.п., соодветно,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Во декември зголемена просечната каматна стапка на кредитите во корпоративниот сектор

Редакција
Просечната каматна стапка на вкупните кредити лани во декември изнесува 4,44 отсто и оствари месечно зголемување од 0,03 процентни поени (п.п) и годишно од 0,07...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Во септември мало зголемување на просечната каматна стапка кај вкупните кредити

Редакција
Просечната каматна стапка на вкупните кредити во септември изнесува 4,35 проценти и бележи мало месечно зголемување од 0,01 процентен поен, покажуваат податоците на Народната банка....
БЕСПАРИЦА

Најважно е да се заузда инфлацијата, за што е неопходен постепен раст на каматите, вели Поповски

Редакција
Основниот услов за добро стопанисување на компaниите е ниската инфлација. Ако го нема тоа, висината на каматните стапки не игра важна улога, оттаму централните банки...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во мај 4,28%

Редакција
Просечната каматна стапка на вкупните кредити во мај оваа година изнесува 4,28 проценти и бележи месечен и годишен пад од 0,02 процентен поен и 0,28...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Основната каматна стапка останува на ниво од 1,25%

Редакција
Основната каматна стапка останува на ниво од 1,25 проценти, одлучи Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (НБ) на вчера одржаната седница на која...
Бизнис

Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на кредитите и депозитите

Редакција
Народната банка соопшти дека во јули продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и се сведе на ниво од 4,50 отсто....
Локално

Акција на ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје за исплата на долгови без пресметка на камата

Редакција
Физичките и правни лица – корисници на ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје ќе можат да ги платат долговите на рати без камата во периодот...
Бизнис

Пониски каматите и на кредитите и на депозитите во февруари

Редакција
Просечната каматна стапка на кредитите во февруари бележи минимален пад од 0,01 процентен поен и изнесува 4,61 отсто, додека на годишно основа е намалена за...