еМагазин

Tag : каматни стапки

Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка со ново зголемување на каматните стапки

Редакција
Најновите податоци и информации за домашната и глобалната економија и најновите случувања на меѓународните и на домашните финансиски пазари во контекст на поставеноста на монетарната...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка повторно ги зголеми каматните стапки

Редакција
На вчерашната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банкаКомитетот било одлучено каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за дополнителни 0,25...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народната банка ги зголеми каматните стапки за нови 0,25 п.п.

Редакција
На 21 март 2023 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани најновите податоци и...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Каматните стапки зголемени за дополнителни 0,5%, Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика

Редакција
На 7 февруари 2023 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани најновите податоци и...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Банките сами ќе одлучуваат за евентуално менување на каматните стапки, велат МБА

Редакција
По најновото зголемување на основната каматна стапка за 0,25 процентни поени, од Македонската банкарска асоцијација (МБА) велат дека банките и штедилниците ги следат сигналите на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Просечната каматна стапка во ноември 4,42%

Редакција
Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во ноември. Се сведе на ниво од 4,42 отсто, а просечната каматна стапка...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Што ќе значи за клиентите спојувањето на Охридска и Шпаркасе банка

Редакција
Преку спојувањето двете банки, Охридска банка АД Скопје и Шпаркасе Банка Македонија, сега ќе опслужуваат повеќе од 132.000 клиенти во земјата, нудејќи им производи и...