еМагазин

Tag : отпад

ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Опасниот отпад во Орман бил донесен од Пробиштип

Редакција
Mинистерката за животна средина Каја Шукова, информираше дека опасниот отпад што неодамна беше пронајден во близина на селото Орман е донесен од Пробиштип. Шукова не...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

За опасниот отпад во Орман е отворена постапка, сопственикот на имотот не знаел што се случува

Редакција
За опасниот отпад кој што беше лоциран во село Орман, е отворена инспекциска постапка, информираше градоначалникот на Општина Ѓорче Петров, Александар Стојкоски. Инспектори од Државниот...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

600 тони опасен отпад лоциран во близина на село Орман

Редакција
При редовна обиколка на територијата на Општина Ѓорче Петров од oвластен инспектор за животна средина при Општина Ѓорче Петров лоцирано е одлагање згура од преработка...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Одговорно управување со отпад и Green Dot

Редакција
Меѓу раздвижените рафтови во продавниците, меѓу најразлични производи, може да се забележи скромениот, но влијателен амблем, логото на Green Dot. Зрачи речиси незабележително, но под...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Во „Генералка викенд 2023“ собрани 252 тони отпад, цел за оваа есен е засадување најмалку 1,8 милион дрвца

Редакција
Собрани се 252 тони отпад во третата еко-акција „Генералка викенд“ што од 12 до 14 мај 2023 година се одржа на 304 локации во 51...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Опасен отпад фрлен во Карпош

Редакција
Еко-патролата на ЈП Комунална хигиена-Скопје констатираше непрописно одлагање отпад од автомобилски гуми од страна на непознати сторители на улицата Никола Парапунов во скопската општина Карпош....
ЧИСТА ОКОЛИНА

МАСВА и МЖСПП со меморандум за соработка ќе работат на унапредување на управувањето со отпадот во земјата

Редакција
Со потпишување на меморандумот за соработка меѓу денес Македонската асоцијација за цврст отпад (МАСВА) и Министерството за животна срдина за просторно планирање, започна годишната конференција...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

(Фото) Охридско Езеро се чистеше од цврст отпад, најголем дел доаѓа од реките кои се слеваат во езерото

Редакција
Во организација на Нуркачкиот центар Амфора од Охрид се реализираше голема еколошката акција за чистење на Охридското Езеро од цврст отпад, “Охрид еко 2023“, информираат...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Најголемиот загадувач-индустријата, лобира за законски измени да ѝ се врати дозволата за увоз на отпад што ќе го согорува, велат од Зелен хуман град

Редакција
Деновиве кога Македонија се најде на врвот од најзагадени земји во светот, гледаме обид на индустријата да си овозможи уште повеќе да гори отпад така...
ТОП СТОРИИ ЧИСТА ОКОЛИНА

Првиот контејнер со контаминирана земја од ОХИС замина за Германија

Редакција
Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини направи обиколка на локацијата во „ОХИС“ каде што е спакувана контаминираната земја со HCH од малата...