еМагазин

Tag : ЦГК

Бизнис ТОП СТОРИИ

За половина година склучени договори за јавни набавки со само една понуда вредни 283 милиони евра

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави Извештај од редовниот мониторинг на јавните набавки, како и Индексот на рационалност, каде што се споредени цените по коишто различни институции...
Бизнис ТОП СТОРИИ

ЦГК: Договори за јавни набавки вредни над 400 милиони евра лани склучени во постапки со само една понуда

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави Извештајот од редовниот мониторинг на јавните набавки спроведени од јануари до декември 2022 година, во кои се вклучени...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Во Македонија речиси да не се спроведуваат никакви „зелени“ набавки за заштита на животната средина

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави Извештајот од истражувањето на јавните набавки поврзани со заштитата на животната средина за детектирање на ризиците од корупција....
Бизнис

Државата наплатува само 8,2 милиони евра годишно за експлоатација на минералните суровини

Редакција
Концесија за користење минерални суровини имаат добиено 264 фирми на кои им се издадени вкупно 358 концесии, со кои е опфатена површина од 349 квадратни...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

„И вие не би плаќале данок, ама не живеете во Арачиново“: Твитер реакции

Редакција
Истражувањето на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) за пресметан и наплатен данок на имот за сите општини во Македонија за 2017, 2018 и 2019 година,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Арачиново воопшто не наплаќа данок на имот, најмногу приходи остварил скопски Центар

Редакција
Сите општини заедно, просечно годишно наплатуваат по 1,3 милијарди денари, односно 21 милион евра за данок на имот од граѓаните и од фирмите. Просечната годишна...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Општинските советници и претседателите на советите не чинат 3,5 милиони евра годишно

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска ги објави истражувањето и базата на податоци на месечните паушали што им се исплаќаат на општинските советници и претседателите...
Бизнис

Истражување на ЦГК: 15 директори на јавни претпријатија треба да добијат отказ, поради нетранспаретност

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) денеска го објави истражувањето „Транспарентност и отчетност на претпријатијата во државна сопственост за 2020 година“. Во истражувањето се посочува дека...
ЖИВОТ

Имаме 536 пожарникари помалку од законски потребните

Редакција
На 30-те територијални противпожарни единици во земјава им недостигаат 536 пожарникари за да имаат барем толку вработени колку што е законски пропишаниот минимум, покажува истражувањето...