еМагазин

Tag : камати

Бизнис

Просечната камата на кредитите намалена за 0,03 отсто

Никола Осило
Во мај, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, којашто оствари месечен пад од 0,03 п.п. и изнесува 5,20%, соопшти Народната...
Бизнис

Банките ги намалија каматите на кредитите за населението и компаниите

Никола Осило
Во април, просечната каматна стапка на вкупните кредити изнесува 5,23%, со што продолжи нејзиниот тренд на месечно и годишно намалување (0,03 процентен поен и 0,42...
Бизнис

Македонските банки со години исто: Граѓаните главен извор на пари, но и главни муштерии за камати

Никола Осило
Основниот деловен модел на македонските банки, прибирање депозити (штедни влогови) и одобрување кредити, не забележа промени и во 2018 година. Депозитите од домаќинства, како најзначаен...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Банките играат топло-ладно со каматите за новите кредити

Никола Осило
Просечната каматна стапка на новоодобрените кредити, во текот на март, забележа месечно зголемување од 0,08 п.п. и изнесува 4,84%, додека споредено на годишна основа, кај...
Македонија

Заев со апел до банките да ги намалат каматите и провизиите и да одобруваат повеќе кредити

Редакција
Премиерот Зоран Заев ги повика банките да преземат похрабри одлуки и да придонесат повеќе за поддршка на економијата и севкупниот развој. Да преземат похрабри чекори...
Бизнис

Народна банка: Каматите на кредитите и во јануари продолжуваат да паѓаат

Редакција
Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јануари достигна 5,3 проценти. Народната банка во соопштение наведува дека просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи да...
Бизнис

Понуда која не се пропушта – девизно штедење со 4,5 отсто камата

Редакција
Долгорочно девизно штедење е новиот производ на Стопанска банка а.д. Битола наменет за оние кои сакаат безбедно и сигурно, а брзо размножување на парите без...
Бизнис

Брзите кредити на удар: Нема веќе камати до 500 отсто од кредитот

Никола Осило
Измените и дополнувањата на Законот за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредити со кој се ограничуваат високите трошоци за брзите кредити вчера беше...
Бизнис

Банкарите бараат одложување на оданочување на каматите од депозитите до влез во ЕУ

Редакција
Македонската банкарска асоцијација бара одложување на оданочувањето на каматите на депозитите на граѓани најавено за од 2020 година, до влезот на земјата во ЕУ. Македонската...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Банки или лихвари: Просечната камата за штедење 1,39%, а за кредити 6,17%

Никола Осило
Просечната каматна стапка на вкупните депозити од домаќинствата во септември изнесува 1,39%, при минимално надолно поместување од 0,01%, соопшти Народната банка. Намалувањето е под влијание...