еМагазин

Tag : каматна стапка

Бизнис ТОП СТОРИИ

Основната каматна стапка се задржува на нивото од 6,30%

Редакција
Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (НБ) на седница донесе одлука каматната стапка на благајничките записи да остане на нивото од 6,30%, а...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Инфлацијата забавува, нема промени кај каматните стапки

Редакција
На последната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (НБ) било оценето дека тековнaта поставеност на монетарната политика е соодветна на условите...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечната каматна стапка на депозитите во декември лани, 1,79%

Редакција
Податоците на Народната банка покажуваат дека просечната каматна стапка на вкупните депозити во декември лани била 1,79 проценти, со месечно и годишно зголемување за 0,05...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Во декември лани просечната каматна стапка на новоодобрените кредити на домаќинствата, 5,02%

Редакција
Податоците на Народната банка покажуваат дека просечната каматна стапка на новоодобрените кредити во декември мината година изнесувала 5,21 процент и е намалена за 0,17 процентни...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Основната каматна стапка се задржува на нивото од 6,30%

Редакција
На седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка е одлучено каматните стапки да останат исти. Каматната стапка на благајничките записи останува на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Основната каматна стапка останува на нивото од 6,30%

Редакција
На редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (НБ) било одлучено каматните стапки да останат непроменети, во услови на значително забавување...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Основната каматната стапка достигна 6,15%, Народна банка повторно ја зголеми за 0,15%

Редакција
На седницата на Комитетот за оперативна монетарна политика беше одлучено каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за 0,15 п.п. до нивото од 6,15%,...
БЕНЧМАРК ТОП СТОРИИ

Европската централна банка повторно ги зголеми каматните стапки, очекува висока базична инфлација

Редакција
Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ги зголеми клучните каматни стапки за четвртина процентен поен, и покрај слабата економија, предвидувајќи висока стапка на базична инфлација која...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Ново покачување: Основната каматна стапка зголемена за 0,25 процентни поени

Редакција
Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика. На седницата на Комитетот беше одлучено каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за дополнителни 0,25...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Новоодобрените кредити во јануари со просечна каматна стапка од 5,07%

Редакција
Во јануари  годинава просечната каматна стапка на вкупните кредити изнесува 4,98 проценти, што претставува месечен и годишен раст од 0,54 п.п. и 0,63 п.п., соодветно....