еМагазин

Tag : каматна

Бизнис ТОП СТОРИИ

Основната каматна стапка зголемена на 3,5%

Редакција
Каматната стапка на благајничките записи се зголемува за 0,5 процентни поени и достигна ниво од 3,5 проценти, одлучи Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Основната каматна стапка останува на ниво од 2,5%

Редакција
Основната каматна стапка останува непроменета на ниво од 2,5 проценти, а понудата на благајничките записи исто така останува непроменета и изнесува 10 милијарди денари, информира...
Свет ТОП СТОРИИ

На Русите ќе им се „стемни“: Централната банка на Русија ја покачи референтната камата од 9,6 на 20%

Редакција
Поради драстичниот пад на вредноста на руската рубља и зголемување на инфлацијата, Централната банка на Русија ја зголеми референтната каматна стапка од 9,5 на 20...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечната каматна стапка на вкупните кредити 4,35, на депозитите 0,71%

Редакција
Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во јануари 2022 година. Таа се сведе на ниво од 4,35 проценти. Просечната...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Основната каматна стапка останува 1,25%

Редакција
Mонетарната политика е соодветна на макроекономските услови. Неизвесноста и ризиците од понатамошниот тек на пандемијата предизвикана од Ковид-19 и понатаму постојат, оцени Комитетот за оперативна...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечна каматна стапка на вкупните кредити од 4,46% во септември

Редакција
Во септември 2021 година просечната каматна стапка на вкупните кредити оствари месечен и годишен пад од 0,03, односно 0,24 процентни поени и изнесува 4,46 отсто,...
Бизнис

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во април бележи намалување 

Редакција
Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити. Народната банка денеска објави дека во април е забележано намалување и оти просечната каматна...