еМагазин

Tag : нбрм

Бизнис

Продажбата на Интернет „расцвета“ за време на „корона“ кризата: Плаќањата зголемени за 169,6 проценти

Редакција
Менувањето на навиките на граѓаните во услови на ограничено движење заради пандемијата придонесе за импозантен годишен раст на нивните плаќања со платежни картички преку интернет...
Бизнис

НБРМ: Решението кое што се споделува на социјалните мрежи, не е документ со којшто се укинува дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка“

Редакција
Со цел правилно информирање на јавноста во однос на датумот на укинувањето на дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка“ АД Скопје, од Народна...
Бизнис

Каде треба да се обратат физичките и правните лица кои користеле услуги на Еуростандард банка

Редакција
Народната банка вчера ја затвори Еуростандард банка, а за денеска најави дека ќе побара отварање на стечајна постапка. “Информации наменети за физичките и правните лица...
Бизнис

Олеснети условите за кредити во третиот квартал, се очекува трендот да продолжи

Редакција
Кредитните услови и за домаќинствата и за претпријатијата во третиот квартал годинава бележат олеснување. Податоците објавени од Народната банка во Анкетата за кредитна активност покажуваат...
МАКЕДОНСКО ТОП СТОРИИ

27. роденден: Како се роди денарот

Редакција
Македонски денар денеска го слави 27. роденден. Воведен е на 26. април 1992 година. Монетарна самостојност на Велигден Република Македонија монетарно се осамостоила на 26....
Бизнис

НБРМ: Во третиот квартал растот на економијата над очекуваното, во четвртиот продолжуваат поволните движења

Редакција
Растот на економијата во третиот квартал од минатата година е над проекцијата на Народната банка на Република Македонија, а НБРМ очекува поволните движења во економијата...
Бизнис

Извештај на ММФ за Македонија за 2018 година: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е стабилен

Редакција
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во извештајот за Република Македонија за 2018 година објавен денеска ја оценува поставеноста на монетарната политика како соодветна, а банкарскиот сектор...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Заштедите растат, доказ дека граѓаните веруваат на банките

Редакција
Банкарскиот систем мирно и стабилно ги надминува сите турбуленции кои во изминатава година внесоа неизвесност во светот на домашните финансии, навлегувајќи во 2019 година со...
ФИНАНСИСКА ПИСМЕНОСТ

НБРМ ја објави првата едукативна игра за финансиско едуцирање на младата популација

Редакција
Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека ја објави првата едукативна игра за финансиско едуцирање на младата популација во земјава со наслов „Заработете...
Бизнис

Неколку големи клиенти ги набилдаа „лошите“ кредити кај банките

Редакција
Во второто тримесечје од годинава дојде раст на нефункционалните кредити од 2,1%, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Овој раст беше повеќе присутен во корпоративното...