еМагазин

Tag : АЕК

Бизнис

Димитријоски: Тендер за 5Г до крајот на 2020, мерењата на тест мрежата согласно нормите

Редакција
Сашо Димитријоски, директор на Агенцијата за електронски комуникации во интервју за МИА одговараше на прашања поврзани со 5Г мрежата, за која деновиве во македонската и...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Сомнителните повици на мобилен потекнувале од Литванија, Естонија и „Глобал Стар“

Редакција
Пропуштените повици од непознати странски броеви регистрирани изутрината кај домашни корисници на мобилна телефонија најчесто потекнувале од Литванија, Естонија и сателитскиот операторот „Глобал Стар“, информира...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

АЕК ќе ги блокира повиците од странските непознати броеви и апелира граѓаните да не одговараат

Редакција
Телекомуникациските оператори ќе ги блокираат броевите од кои што, кон домашни корисници од претпладнето има голем број неидентификувани повици од странство и во текот на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Што покажаа мерењата на АЕК за нејонизирачко зрачење од 5G технологијата?

Редакција
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) спроведе мерења на нејонизирачко зрачење со цел да се види доприносот од новата 5G NR технологија од тест мрежата на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

„Телелинк“ го доби тендерот на АЕК за набавка на опрема за Центарот за сајбер безбедност вреден 205.000 евра

Редакција
Агенцијата за електронски комуникации по распишаниот тендер за набавка на опрема за Центарот за сајбер безбедностсклучи договор со друштвото за проектно менаџирање и професионални услуги...
Бизнис

Запрена постапката за разрешување на директорот на АЕК, Сашо Димитријоски

Никола Осило
Постапката за разрешување на директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Сашо Димитријоски е запрена откако на последната седница на Комисијата на АЕК двајца членови...
Бизнис

АЕК: Промена на ТВ-каналите во одредени региони поради воведување 5G технологија

Никола Осило
Агенцијата за електронски комуникации ги информира корисниците кои следат дигитална терестријална телевизија, DVB-T преку оператор на јавна електронска комуникациска мрежа дека во насока на воведување...
Бизнис

Можни прекини на телевизиската програма поради воведување 5G технологија

Никола Осило
Агенцијата за електронски комуникации ги информира корисниците кои следат дигитална терестријална телевизија, DVB-T преку оператор на јавна електронска комуникациска мрежа дека поради воведување на 5G...
Бизнис ТОП СТОРИИ

„Роби“ ги „шие“ „А1 Македонија“ и „Македонски Телеком“ во бројот на претплатници на пакет од две услуги

Никола Осило
Агенцијата за електронски комуникации ги објави најновите податоци за уделот на операторите според број на претплатници кои користат две електронски комуникациски услуги врзани во пакет...
Бизнис

Македонски Телеком пред А1 Македонија на пазарот на широкопојасен интернет

Никола Осило
Агенцијата за електронски комуникации ги објави најновите податоци за уделот на операторите/давателите на услуги според број на активни претплатници со фиксен пристап до интернет со...