еМагазин

Tag : банки

Бизнис

Банките продаваат 165 деловни простории, 91 стан, 134 парцели, шуми, лозје…

Редакција
Податоци за 165 деловни простории, 91 стан, 74 помошни простории, 27 гаражи, 134 парцели (градежно неизградено земјиште, дворни места, земјишта под згради, неизградено земјиште, шуми,...
Македонија

Гужви и собирања на граѓани во Тетово пред банките поради издавањето на државните платежни картички

Редакција
Големи гужви и собирање на луѓето се евидентни денес пред банките, поштите и другите институциите на државно и локално ниво поради издавањето на државните платежни...
Техно

Македонските граѓани се префрлаат во електронската трговија, зголемен бројот и на е-продавници и на плаќања

Редакција
Зголемено користење на компјутерите и мобилните телефони за плаќање е забележано во текот на изминатите месеци, откако почна кризата предизвикана од корона вирусот. Податоците покажуваат...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Сите детали: Кои банки ќе ги издаваат новите платежни картички за домашни производи?

Редакција
Домашната платежна картичка ќе се издава преку девет банки. Договорите се потпишани со НЛБ Тутунска Банка, Стопанска банка АД Скопје, Комерцијална банка, Халк Банка, Шпаркасе...
Бизнис

Народната банка објави препораки за исплатата на мајските пензии

Редакција
По известувањето дека сите банки се подготвени да ја реализираат предвремената исплата на мајските пензии од Народната банка објавија апел да се почитуваат следниве препораки: -Пензионерите коишто...
Бизнис

Банките отпорни на шокови: Финансискиот систем е подготвен да се справи со корона кризата

Редакција
Финансискиот систем е подготвен да се справи со корона-кризата, прудентната регулатива на финансиските регулатори, во голем дел усогласена со европските регулативи, придонесе системот да е...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Банките наплаќаат просечна камата од 4,89% на кредитите, а даваат 1,11% за штедните влогови

Редакција
Во март 2020 година, просечната каматна стапка на вкупните кредити изнесува 4,89% и забележа месечен и годишен пад од 0,02 процентни поени(п.п.) и 0,37 п.п.,...
Бизнис

Јовановиќ: Банките ќе профитираат 100 милиони евра од корона вирусот

Редакција
Груба пресметка кажува дека банките добро ќе профитираат од корона вирусот, вели поранешниот советник во Министерството за финансии, професорот Бранимир Јовановиќ за емисијата „Click Plus“...
Бизнис

Дури 70 отсто од граѓаните кои користат кредит од банките го одложиле плаќањето

Редакција
Македонската банкарска асоцијација (МБА) информира дека според првичните податоци за прифаќање на понудите за олеснување на финансискиот товар со одложување на наплатата на кредитите се...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Влада: Без маска, шал или марама веќе нема влез во банка

Редакција
Владата на денешната седница донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за банките за време на вонредна состојба со која се утврдува дека...