еМагазин

Tag : извоз

Бизнис ТОП СТОРИИ

Алкалоид со консолидирани продажби од 79,9 милиони евра, извоз од 58,1 милион евра и со инвестиции од 4,8 милиони евра во првите три месеци од годината

Редакција
Алкалоид АД Скопје според единечниот Биланс на успех, во периодот јануари – март 2024 година има продажби од 3.419.742.486 денари, што е за 10 %...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Пад на извозот од 11,4% во јануари

Редакција
Според податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во јануари 2024 година, изнесува 33.935.0 милиони денари и бележи...
Бизнис

Во првите 11 месеци лани извозот пораснал за 0,1, а увозот се намалил за 8,4%

Редакција
Во првите 11 месеци од минатата година од Македонија се извезени стоки во вкупна вредност од 471,881 милијарди денари или 7,664 милијарди евра, односно 8,278...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Мукаетов: Приоритет ни е пазарот на ЕУ, годинава очекуваме извоз од 180 милиони евра

Редакција
Во интервју за едицијата „Топ 100 извозници“, генералниот директор и претседател на Управниот одбор на Алкалоид АД Скопје, Живко Мукаетов, меѓудругото вели дека компанијата очекува...
Бизнис

Продолжува трендот на раст на извозот и пад на увозот

Редакција
Државниот завод за статистика (ДЗС) објави дека вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во периодот јануари – септември 2023 година, изнесува 6.240.474 илјади...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Алкалоид со раст на извозот од 15% и консолидирани продажби од 202,7 милиони евра

Редакција
Алкалоид АД Скопје според единечниот Биланс на успех, во периодот јануари – септември 2023 година оствари продажба од 9.212.341.451 денари, што е за 13% повеќе...
Uncategorized

Извозот во август со раст од 2%, увозот помал за 7.6%

Редакција
Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во периодот јануари – август 2023 година, изнесува 5.502.897 илјади евра и бележи пораст од 2 отсто...
Свет ТОП СТОРИИ

Словачка ќе ја укине забраната за увоз на четири стоки од Украина

Редакција
Министрите за земјоделство на Словачка и на Украина се согласија да воспостават систем за лиценцирање за трговија со житарки, што ќе овозможи укинување на забраната...
Бизнис

Извозот во првите седум месеци зголемен за 3,8%, а увозот намален за 7%

Редакција
Вкупната вредност на извозот на стоки од земјава, во периодот јануари – јули 2023 година, изнесува 4.947.787 илјади евра и бележи пораст од 3,8 %...
Бизнис

Раст на извозот, пад на увозот

Редакција
Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија, во периодот јануари-јуни годинава, изнесува 4.251.741 илјади евра и бележи пораст од 3.8% во однос на истиот...