еМагазин

Tag : К-15

Бизнис

И администрацијата ќе зема К-15, одлучи Владата

Редакција
Колективниот договор за државната администрација помина на владината седница, а во него, меѓу другото е предвидена исплата на К-15. Ова е прв грански колективен договор...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Газдите манипулираат со обврската за К-15: Во Велес исплаќани срамни 100 денари

Редакција
Три угостителски објекти, четири супер маркети, три градежни фирми и триесетина текстилни конфекции се на списокот на невладината „Гласен Текстилец“-Штип, бидејќи на работниците не им...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Се манипулира со регресот за годишен одмор: Работодавачи исплаќале 100 денари за К-15

Редакција
Многу често работодавачите исплаќаат незначителни износи на име регрес за годишен одмор, за што говорат и документираните случаи на Хелсиншкиот комитет, во кои работодавачите неретко...
Бизнис

ССК: K-15 лаги и вистини за исплатата

Редакција
Деновиве се погласно се зборува за регрес за годишен одмор или популарно наречен К-15, при што циркулираат информации со невистинити содржини, па дури се оди до...
Бизнис

МТСП: Работниците да пријават неисплата или манипулација со К-15 на бројот 15-131

Редакција
Министерството за труд и социјална политика (МТСП) ги повикува компаниите да ги почитуваат оврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Казна затвор до една година за работодавачите кои ќе манипулираат со исплатата на К-15

Редакција
Се приближува крајот на годината, период во кој изминува рокот работодавачите да ја исполнат обврската за исплата на регрес на годишен одмор или популарниот К-15....
БЕСПАРИЦА

Синдикатот потсетува: Затвор до една година за работодавачите кои ќе „забушаваат“ со исплата на К-15

Никола Осило
Исплатата на регресот за годишен одмор или популарниот К-15 воспоставена со Општиот колективен договор (ОКД) за приватниот сектор од областа на стопанството е задолжителна за...
Ретро

(ВИДЕО) К-15 визионери: Цацко, Тошо и „нашата земја“ хит на Твитер

Редакција
Бројни реакции на социјалните мрежи за се почестата употреба на „нашата земја„ наместо името на државата, од страна на функционерите, што беше посебно видливо за...
Бизнис

На кој број да го пријавите работодавецот ако не ви исплатил К-15

Редакција
Државниот инспекторат за труд, прави засилени контроли во приватните фирми за исплата на К-15 на вработените, информираат од Министерство за труд и социјална политика (МТСП)....