еМагазин

Tag : кредити

Бизнис

Олеснети условите за кредити во третиот квартал, се очекува трендот да продолжи

Редакција
Кредитните услови и за домаќинствата и за претпријатијата во третиот квартал годинава бележат олеснување. Податоците објавени од Народната банка во Анкетата за кредитна активност покажуваат...
Бизнис

Пораст на потрошувачките и станбените, а пад на автомобилските кредити

Никола Осило
Во септември, од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај потрошувачките и станбените кредити, како најзастапени категории, е забележан месечен раст од...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Еден милион евра од ЕБОР за да се поттикнат домаќинствата на енергетска ефикасност

Редакција
ЕБОР ги поттикнува инвестициите во зелена енергија во државата со кредитна линија од еден милион евра за Прокредит банка Македонија, информираат од банката. „Средствата ќе...
Бизнис

Народната банка регистрира пад на каматите на кредитите и депозитите

Никола Осило
Просечната каматна стапка на вкупните кредити, во август, и натаму се намалува сведувајќи се на нивото од 5,13%, што претставува месечен и годишен пад од...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Живот на вересија: Граѓаните со плата од 7.000 до 15.000 денари најбројни корисници на кредити кај банките

Никола Осило
Дури 24 отсто од вкупниот број кредитокорисници кај македонските банки се граѓани кои земаат плата од 7.000 до 15.000 денари, покажуваат податоците на Народната банка....
Бизнис

Незначително намалување на просечната камата на кредитите од банките

Никола Осило
Во јуни, просечната каматна стапка на вкупните кредити незначително се намали и се сведе на 5,19%, што преставува пад од 0,01 п.п. во однос на...
Бизнис

Раст на станбените и потрошувачките, пад на автомобилските кредити

Никола Осило
Во јуни, банките и штедилниците одобриле кредити на домаќинствата коишто на месечно ниво се повисоки за 1,2%, а на годишно ниво се повисоки за 9,9%,...
БАШ НИ Е ЌЕФ

Дополнителни 800 милиони евра за мали и средни претпријатија – ЕИФ и ПроКредит Банка ја дуплираат поддршката за иновативните компании

Редакција
Европскиот инвестициски фонд (ЕИФ) и ПроКредит групација ќе пласираат дополнителни 800 милиони евра за иновативни проекти на мали и средни претпријатија (МСП), што претставува вкупно...
Бизнис

Просечната камата на кредитите намалена за 0,03 отсто

Никола Осило
Во мај, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, којашто оствари месечен пад од 0,03 п.п. и изнесува 5,20%, соопшти Народната...
Бизнис

Банките ги намалија каматите на кредитите за населението и компаниите

Никола Осило
Во април, просечната каматна стапка на вкупните кредити изнесува 5,23%, со што продолжи нејзиниот тренд на месечно и годишно намалување (0,03 процентен поен и 0,42...