еМагазин

Tag : општини

БЕНЧМАРК

Инфо деновите за мерката 3 од ИПАРД-програмата 2014-2020 продолжуваат во општините Карпош и Аеродром

Редакција
ИПАРД инфо караванот од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за Мерка 3 продолжува во Скопје, во општините Карпош и Аеродром. Средбата со заинтересираните граѓани/...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Кај две фирми завршиле 91% од парите за новогодишно украсување на македонските општини

Редакција
Центарот за граѓански комуникации ја објави базата на податоци за сите тендери на локалните власти за новогодишно украсување за дочекот на 2020 година. Базата на...
БАШ НИ Е ЌЕФ

Неколку спортски сали Владата им ги врати на општините

Редакција
На оваа своја седница Владата донесе одлука спортските сали Партизан и Расадник да им бидат вратени на Општина Карпош и на Општина Кисела Вода, спортската...
ТОП СТОРИИ Убава приказна

Лекција од Словенија: Развојот на локалните места треба да потекнува од луѓето кои живеат таму, нивните идеи и вложување

Силвана Жежова
Едни од најпознатите туристички места во Словенија, Блед и Бохињ од 2008 до 2018 година бројот на туристи го зголемиле двојно. Тие се мали општини,...
Бизнис

Град Скопје троши за јавни набавки колку 46 други општини заедно

Редакција
Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) ја објави базата на податоци за јавни набавки на општините во 2018 година чија вредност изнесува 97 милиони евра што е 17...
Македонија

Владата побара општините да го отстранат симболот на Сонцето на Вергина од сите јавни места

Никола Осило
Владата им препорача на единиците на локалната самоуправа да ја почитуваат обврската од член 8 став (3) од Конечната спогодба за решавање на разликите опишани...
Бизнис

Министерствата и општините најмногу кријат информации за своите финансии

Редакција
Центарот за граѓански комуникации го објави рангирањето на институциите според Индексот на активна транспарентност, односно според проактивното објавување информации од јавен карактер изработен во март...
Локално

Во земјава има 196 јавни паркиралишта

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2018 година, бројот на паркиралишта и гаражи, како објекти за паркирање, изнесува 196, со површина од 582.753...
Македонија

Владата најави изградба на базени во 14 поголеми општини во државата

Никола Осило
Ќе се градат 14 пливачки базени за што се обезбедени средства во износ од 30.000.000 денари, одлучи денеска Владата. Базени ќе се градат во Штип,...
Бизнис

Голем број од јавните набавки во општините во Скопје склучени без оглас

Редакција
Денес беа претставени резултатите од мониторингот на јавните набавки на локалните самоуправи во Скопскиот регион, спроведени во Проектот „Зајакнување на транспарентноста и отчетноста на општините...