еМагазин

Tag : придонеси

БЕСПАРИЦА

Ќе се субвенционираат придонесите од социјалното осигурување за вработените во медиумите

Редакција
На денешната седница Владата донесе Уредба со законска сила за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување за вработени во медиумите, со која се уредуваат...
Бизнис

Нова листа на должници на УЈП: Граѓаните и фирмите должат 10,1 милијарди денари за даноци, придонеси и царински давачки

Редакција
На најновата листа на должници на Управата за јавни приходи (УЈП) објавени се 1.995 должници – правни лица (повеќе за 16 од претходната листа) и...
Бизнис

Листа на должници на УЈП: Граѓани и фирми должат 161 милион евра неплатени даноци и придонеси

Никола Осило
Управата за јавни приходи (УЈП) ја објави новата листа на должници за долгови доспеани до 31.10.2018 и неплатени до 31.01.2019 година по основ на ДДВ,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Под прашалник пензиите на илјадници осигуреници: ПИОМ не може да наплати придонеси вредни стотина милиони евра

Никола Осило
Скандалот во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување со неуплатените придонеси за 12.000 осигуреници во приватните пензиски фондови го отвара прашањето каков е капацитетот на...
Бизнис

Почна обесштетувањето на граѓаните на кои не им беа уплаќани придонесите во вториот пензиски столб

Редакција
Првата уплата од државата кон двете приватни пензиски друштва за оштетените осигуреници на кои со години не им биле плаќани придонеси во вториот пениски столб...
Бизнис

УЈП: Од јануари променети стапки за уплата на придонеси од задолжително социјално осигурување

Никола Осило
Врз основа на Законот за изменување и дополнување на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, стапките по кои се пресметуваат и плаќаат придонесите од...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Дупка од 111 милиони евра: ПИОМ не може да наплати придонеси од 19.000 фирми и земјоделци

Никола Осило
Во текот на 2017 година, наплатени се вкупно придонеси за пензиско и инвалидско осигурување во износ од 35.638.673.802 денари, покажува извештајот на Фондот за пензиско...