еМагазин

Tag : стапки

Бизнис ТОП СТОРИИ

Ново зголемување на каматните стапки на Народна банка, сега се на ниво од 4,25%

Редакција
Каматната стапка на благајничките записи се зголемува за 0,75 процентни поени и сега е на ниво 4,25 проценти, одлучи Комитетот за оперативна монетарна политика на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечната каматна стапка на кредитите во април 4,3, на депозитите 0,68%

Редакција
Народната банка (НБ) денеска соопшти дека продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити на годишна основа и оти во април годинава...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Каматните стапки ќе растат

Редакција
Очекувањата се дека каматните стапки ќе одат нагоре, но се прават обиди тоа да биде умерено и да не се одрази значително кај населението и...
Бизнис ТОП СТОРИИ

По растот на инфлацијата, ќе има ли зголемување на каматните стапки на кредитите кои се веќе дадени?

Редакција
Зголемувањето на референтната каматна стапка за 25 процентни поени што го направи Народната банка е сигнално и добро одмерено со цел да се заштити економската...
Бизнис

Во декември продолжил трендот на намалување на каматните стапки, велат од Народна банка

Редакција
Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во декември 2021 година, кога се сведе на ниво од 4,37 отсто. Просечната...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Продолжува падот на каматните стапки на кредитите

Редакција
Во август годинава продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и таа се сведе на ниво од 4,49 проценти, а просечната каматна стапка...
Бизнис

Во декември намалени просечните каматни стапки и на кредитите и на депозитите

Редакција
Просечната камата кај кредитите во декември изнесува 4,63 отсто и забележува намалување од 0,05 отсто на месечно ниво и 0,31 отсто на годишно ниво, покажуваат...