еМагазин

Tag : статистика

Бизнис

Просечната плата во март се зголеми на 26.422 денари

Редакција
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март 2020 година изнесувала 26.422 денари што во однос на истиот месец лани е зголемување за 7,4 отсто,...
БЕСПАРИЦА

Намален бројот на издадени одобренија за градење

Редакција
Во март годинава се издадени 219 одобренија за градење, за 20,9 проценти помалку во однос на истиот месец лани, објави денеска Државниот завод за статистика....
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Корона вирусот гасне работни места: Зголемен бројот на невработени лица

Редакција
Бројот на невработени во периодот јануари-април се зголемил за над 10.000 лица, покажуваат податоците на Агенцијата за вработување. Станува збор за прв знак дека кризата...
Бизнис

Просечната плата во февруари изнесувала 27.206 денари

Редакција
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2020 година изнесувала 27.206 денари, што е зголемување за 12,5 отсто во однос на истиот месец минатата...
Македонија ТОП СТОРИИ

(Графикон) 81 случаи од заболените од коронавирусот во Македонија се импортирани

Редакција
Во Македонија според последните податоци објавени вчера, бројот на заболени од коронавирусот изнесува 711. „Од вкупниот број на случаи, 81 се импортирани, од нив едно...
БЕСПАРИЦА

Во февруари годинава зголемување на трговијата на мало

Редакција
Во трговијата на мало, во февруари 2020 година споредено со февруари 2019 година се бележи пораст во трговијата со храна, пијалоци и тутун и непрехранбени...
Бизнис

Голем скок: Просечната нето плата во јануари 27.540 денари

Редакција
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари годинава изнесува 27.540 денари и во однос на истиот месец лани бележи раст од 12,3 отсто, објави...
БЕСПАРИЦА

Стапката на невработеност намалена на 16,6 отсто

Редакција
Стапката на невработеност во четвртиот квартал лани изнесува 16,6 отсто и е намалена во однос на  третиот квартал, кога изнесуваше 17,1 отсто. Стапката на активност...
Бизнис

Во Македонија има над 9.000 слободни работни места, најмногу во Пелагонискиот регион

Редакција
Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2019 година во Македонија имало 9.053 слободни работни места односно стапката на слободни работни...
Бизнис

Извозот лани бил зголемен за четири отсто во однос на 2018 година

Редакција
Лани извозот изнесувал 7.187.566.000 американски долари и бележи пораст од  четири проценти во однос на 2018 година, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената...