еМагазин

Tag : уставен суд

Македонија ТОП СТОРИИ

Уставниот суд наесен ќе одлучува за казните за злоупотреба на службена должност

Редакција
Уставниот суд денеска за во септември го одложи одлучувањето за оценување на уставноста и законитоста на членот 353 став 5, кој предвидува казна затвор од...
Македонија ТОП СТОРИИ

Уставниот суд пресече: Нема пари за вработените во СЈО

Редакција
На денешната седница Уставниот суд ја поништи Уредбата со законска сила за јавнообвинителските службеници, истражителите и другите вработени во Јавното обвинителство за гонење на кривични...
Бизнис

Уставниот суд ја замрзна Уредбата за даночната постапка: УЈП ќе треба да објави листа на должници

Редакција
Уставните судии денеска поведоа постапка за оценување на уставноста на Уредбата со законска сила за примена на Законот за даночната постапка за време на вонредна...
Македонија ТОП СТОРИИ

Уставниот суд ја запре забраната за движење за лица до 18 и над 67 години

Редакција
Уставниот суд на денешната седница поведе постапка за оценување на уставноста на член 1 точки 2 и 3 од одлуката за изменување на одлуката за...
Македонија ТОП СТОРИИ

Уставен суд не поведе постапка за продолжувањето на вонредната состојба

Редакција
Уставниот суд на денешната седница не поведе постапка за оценување на уставноста на втората одлука на претседателот Стево Пендаровски за прогласување на вонредна состојба, која...
Македонија

Уставениот суд нема да ја оценува првата одлука на Пендаровски за вонредна состојба

Редакција
Уставниот суд нема да ја оценува уставноста на првата одлука на претседателот Стево Пендаровски за прогласување вонредна состојба во државата која беше донесена на 18...
Македонија ТОП СТОРИИ

Уставниот суд не ја прифати инцијативата за свикување на Собранието

Редакција
Не постојат услови за прифаќање на иницијативата на судијата д-р Осман Кадриу за поведување постапка по службена должност за оценување на уставноста и законитоста на...
Македонија

Уставен суд: Одлуката за задржување на висината на платите на функционерите е донесена едногласно

Редакција
Уставниот суд, по повод вчерашното соопштение на Владата по однос на одлуката на Судот за поведување постапка за оценување на уставноста и законитоста на Уредбата...
Македонија

Влада: Уставниот суд спречува обезбедување околу 240 милиони денари во буџетот за справување со корона вирусот

Редакција
Владата смета дека поведената постапка на Уставниот суд за поништување на Уредбата за намалување на платите на 2.060 функционери, пратеници, судии, обвинители и директори на...
Македонија ТОП СТОРИИ

Функционерите ќе добијат цели плати, Уставен ги замрзна владините уредби за минимална плата

Редакција
Уставниот суд на денешната седница донесе решение за запирање на извршувањето на поединечни акти или дејствија преземени врз основа на уредбите за ограничување на исплата...