еМагазин

Tag : народна банка

Бизнис ТОП СТОРИИ

Народната банка регистрира пораст на цените на становите во Скопје од 4%

Никола Осило
Во третото тримесечје од годината цените на становите растат со стапка од 4%, што е поумерено во споредба со годишниот раст од претходните три месеци,...
Бизнис

Арсовска песимист за прогнозите на Народна банка: Изборите главна „кочница“

Никола Осило
Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка предвидува раст на економијата од 3,5 проценти за 2019 година

Редакција
Народната банка во нејзината најнова проекција предвидува раст на економијата од 3,5 проценти, со понатамошно забрзување од 3,8 проценти во 2020 година и 4 проценти...
Бизнис

Народната банка вработува секретар и помлад сметководител, плата до 38.641 денар

Никола Осило
Народната банка објави оглас за вработување на двајца извршители на неопределено време и тоа еден извршител на работно место „секретар“ во Кабинетот на гувернерот и...
Бизнис

Пораст на потрошувачките и станбените, а пад на автомобилските кредити

Никола Осило
Во септември, од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај потрошувачките и станбените кредити, како најзастапени категории, е забележан месечен раст од...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народната банка распродава шест автомобили „Опел Астра“ по привлечни цени

Никола Осило
Народната банка ќе изврши продажба на подвижен имот и тоа 6 патнички моторни возила марка „Опел Астра“ по пат на усно јавно наддавање. Сите возила...
Бизнис

Народната банка регистрира пад на каматите на кредитите и депозитите

Никола Осило
Просечната каматна стапка на вкупните кредити, во август, и натаму се намалува сведувајќи се на нивото од 5,13%, што претставува месечен и годишен пад од...
Бизнис

Бруто надворешниот долг на Македонија се зголеми на 8,3 милијарди евра

Никола Осило
На крајот на вториот квартал од 2019 година бруто надворешниот долг на земјава изнесува 8.324.000.000 евра и забележа квартално зголемување од 74 милиони евра, информираат...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Прегрупирање во банкарскиот сектор: Поголемите банки ќе ги „голтнат“ помалите

Никола Осило
По почетокот на продажбата на Охридска банка на Шпаркасе банка, како и најавата за можно преземање на Еуростандард банка од Комерцијална банка извесно е дека...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Каков имот пријавил Фадил Бајрами, кој повторно е именуван за вицегувернер на Народната банка

Редакција
Фадил Бајрами повторно е именуван за вицегувернер на Народната банка. еМагазин го разгледа неговиот анкетен лист, кој го доставил до Државната комисија за спречување корупција...