еМагазин

Tag : народна банка

Бизнис ТОП СТОРИИ

Комерцијална банка ќе исплати дивиденда спротивно на препораките на Народната банка

Редакција
Комерцијална банка планира да исплати дивиденда и покрај тоа што Народната банка изрази очекување дека банките ќе се воздржат од исплата на дивиденди поради вонредната...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Денарот е и ќе остане стабилен, нема промени во девизниот курс

Редакција
Девизниот курс на денарот е стабилен и нема промени во неговото ниво, нагласува Народната банка по објавите во некои медиуми и на социјалните мрежи во...
Бизнис

Народна банка даде зелено светло: Драган Тевдовски нов член на Надзорниот одбор на УНИ банка

Редакција
Гувернерката на Народна банка издаде претходна согласност за именување на Драган Тевдовски за член на Надзорниот одбор на Универзална Инвестициона Банка АД Скопје (УНИ банка),...
Бизнис

Народна банка: Банките да не делат дивиденда, добивката за зголемување на капиталот

Редакција
Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка: Можност за привремено олеснување на кредитните услови за граѓаните и компаниите

Редакција
Советот на Народната банка одржа вонредна електронска седница на која донесе регулаторни измени насочени кон привремено олеснување на финансискиот товар на граѓаните и компаниите корисници...
Бизнис

Народна банка: Банкарскиот систем е стабилен и банките продолжуваат со давање услуги на граѓаните и компаниите

Редакција
Денес беше одржана електронска седница на Комитетот за финансиска стабилност – меѓуинституционално тело за следење на состојбите во финансискиот систем во коешто членуваат претставници на...
МОЈ СТАВ ТОП СТОРИИ

За амортизирање на ударот од корона вирусот: Државата да се задолжи, банките да понесат дел од товарот

Редакција
Македонија под итно треба да се задолжи на домашниот или на странскиот пазар за да обезбеди пари кои ќе ги искористи како финансиска инјекција односно...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Банките, штедилниците, менувачниците и правните субјекти кои што даваат услуга брз трансфер на пари, продолжуваат да работат

Редакција
Народна банка информираше дека и по прогласувањето на вонредна состојба, финансиските институции за кои што Народната банка е надлежен регулаторен и супервизорски орган (банки, штедилници,...
Бизнис ТОП СТОРИИ

За да спречите ширење на корона вирусот преку парите, не користете денарска и девизна готовина

Редакција
Имајќи предивид што готовината се смета за еден од честите канали за пренос на инфекцијата, а заради превенција од евентуално пренесување на заразата, повторно апелираме...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Народна банка ја намали основната каматна стапка на 1,75 отсто, поради ризикот од корона вирусот врз економијата

Редакција
Денеска се одржа вонредна електронска седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на која беше донесена одлука за намалување на основната каматна...