Чиста околина

Македонски Телеком повторно дел од акцијата „Час на планетата Земја“ 2017

Македонски Телеком годинава повторно ќе се вклучи во најголемата светска волонтерска акција „Часот на планетата Земја“, преку која со симболично исклучување на светлата ќе се испрати порака за спас на планетата. 

Учениците од О.У. „Стив Наумов“ - пример за правилен третман со отпадните батерии од домаќинствата

Денес, 21ви март, 2017та година, во Скопје, Компанијата Елколект го одбележа првиот пролетен ден со посета на основното училиште „Стив Наумов“ во скопската населба Автокоманда, со цел да ги награди совесните ученици за нивната самоиницијативна акција за собирање отпадни батерии. 

Зелени билборди кои го прочистуваат воздухот се поставени во Тетово и Скопје

Германската амбасадорка Кристина Алтхаузер и претставници од НВО „Екосвест“ денеска го промовираа проектот за клима и заштита на климатските промени „City Tree“. 

Охрид СОС: Општина Охрид мора да го поништи незаконското решение за градба за градба на хотел во Лагадин

„Згрозени сме од последните изјави на Општина Охрид, од дрскоста и лежерноста со кои упорно го продолжува своето безочно противзаконско делување, но не можеме да кажеме дека очекувавме да постапат законски имајќи го предвид импресивниот обем на прекршени закони 

Елколект потсетува на неопходноста од посебен третман на најбрзо растечкиот вид на отпад во светот „Е-отпадот„

Загадувањето е веќе добро познат поим во целиот свет и тема на многу дебати. Информираноста на граѓаните расте, а со тоа и нивната свест за селектирање и управување со сопствениот отпад. 

Запрено загадувањето на Преспанското Езеро - едно од најстарите во светот

Во езерото се враќаат автохтоните видови на риба како резултат на подбрувањето на квалитетот на водите од спроведената програма на УНДП и Општина Ресен финансирана од Швајцарската влада.

Охрид СОС ја доби битката да не се гради хотел во Лагадин

Граѓанската иницијатива Охрид СОС извести дека после неколкумесечна битка за поништување на одобрението за градба на незаконскиот хотел во Лагадин, кој лажно се претставуваше како објект во сопственост на ТУИ Холандија, успеа да ја извојува првата победа.

СЗО: Годишно умираат 1,7 милиони деца поради загадување на животната средина

СЗО соопшти денеска дека 1,7 милиони деца годишно умираат поради загадување на животната средина, вклучително од загадена вода и воздух, чад и недостиг од адекватни хигиенски услови.

Енергетската ефикасност е од големо значење за граѓаните и за животната средина

На овогодинешниот Саем на градежништво посебен фокус е ставен на енергетската ефикасност. Објектите трошат околу 40% од енергијата и 40% од ресурсите кои се произведуваат на глобално ниво и поради тоа тие се едни од најголемите придонесувачи во продуцирањето на стaкленички гасови.

Опасен отпад од Италија наместо во „Дрисла“ завршил во Албанија

Италијанскиот портал „Планета Италија“ објави истражувачка сторија во која се тврди дека Владата на албанскиот премиер Еди Рама скришно увезла над 6.000 тони италијански отпад кои требало да бидат испорачани и уништени или складирани во депонијата Дрисла во Скопје.