еМагазин

Рубрика: БЕНЧМАРК

БЕНЧМАРК ТОП СТОРИИ

Меркел: Отворање на првите поглавја од преговорите со Скопје и Тирана оваа година

Редакција
Германската канцеларка Ангела Меркел денеска ги презентираше приоритетите на претседателството на нејзината земја со ЕУ во наредните шест месеци, споменувајќи ги само преговорите со Северна...
БЕНЧМАРК ТОП СТОРИИ

Што содржи нацрт-преговарачката рамка на ЕУ со Македонија?

Редакција
МИА дојде до комплетниот предлог-документ на Европската комисија доставен до Советот на ЕУ со кој се поставуваат начелата на преговорите кои треба да бидат отворени...
БЕНЧМАРК

Во преговарачката рамка за Македонија јазикот е македонски

Редакција
Во Предлог-преговарачката рамка за Македонија што денеска ја усвои Европската комисија, одредницата што се користи за именување на јазикот е – македонски (Macedonian), без никакви...
БЕНЧМАРК ТОП СТОРИИ

Европската комисија ги предаде преговарачките рамки за Македонија и Албанија до Советот на ЕУ

Редакција
Европската комисија (ЕК) денеска ги предаде преговарачките рамки за Македонија и Албанија до Советот на ЕУ (земјите членки на ЕУ), содржината на рамките нема да...
БЕНЧМАРК

Просечна возраст на прворотките во ЕУ е 29,3 години, кај нас 26,9

Редакција
Просечната возраст на жените во Европската унија кога го раѓале првото дете во 2018 година изнесувал 29,3 години. Најмлади родилки на прво дете има Бугарија...
БЕНЧМАРК ТОП СТОРИИ

„Корона пасош“: За граѓаните на ЕУ договорен заеднички документ за патувања

Редакција
Министрите за туризам на ЕУ денеска се согласија на видео конференција да изготват заеднички патнички документ што ќе важи за сите земји-членки, јави ДПА. Денешната...
БЕНЧМАРК

Со измени на Законот за јавни претпријатија до поквалитетни јавни услуги

Редакција
Јавните претпријатија претставуваат институции со кои што граѓаните секојдневно се среќаваат и од нив очекуваат навремени, квалитетни, лесно достапни и брзи услуги кои треба да...
БЕНЧМАРК

Управувањето со јавните претпријатија е резервирано за мажите

Редакција
Родовата еднаквост значи дека жените и мажите, еднакво треба да уживаат исти права, ресурси, можности и заштита во општеството. На глобално ниво, постигнувањето на родова...
БЕНЧМАРК

Јавните претпријатија се управувани од луѓе со несоодветно формално образование

Редакција
Како доставувачи на низа основни услуги на граѓаните, јавните претпријатија со нивната работа директно влијаат врз вкупниот квалитет на живеењето и развојот на заедницата. Примарноста...
БЕНЧМАРК

Јавните претпријатија имаат раководни структури без доволно искуство

Редакција
Работата на директорот, раководителот на оддел или на целото претпријатие е синоним за одговорна работа. Раководна позиција се добива со труд, знаење и врз основа...