еМагазин

Tag : обичаи

ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Кои се обичаите за Рамазан Бајрам

Редакција
Муслиманите денеска го слават празникот Рамазан Бајрам. Тој се смета за еден од петте столбови на исламот и е празник за духовно и за телесно...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Кои се обичаите: Верниците од исламска вероисповед го слават Курбан Бајрам

Редакција
Верниците од исламска вероисповед денеска го слават празникот Курбан Бајрам, вториот најголем празник на муслиманите по Фитр Бајрам. На првиот ден од празникот се изведува...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Муслиманите го слават Рамазан Бајрам: Кои се обичаите

Редакција
Верниците од исламска веросиповед во земјава, како и во целиот свет, денеска го слават празникот Рамазан Бајрам, кој се смета за еден од петте столбови...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Денеска е Прочка, како и кому да простиме

Редакција
Сиропусната, белата, прошталната седмица завршува со неделата и празникот Прочка кога луѓето си проштеваат едни на други, за да ги остават и гревовите со оставањето...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Кои се обичаите: Верниците од исламска вероисповед го слават Курбан Бајрам

Редакција
Верниците од исламска вероисповед денеска го слават празникот Курбан Бајрам, вториот најголем празник на муслиманите по Фитр Бајрам. На првиот ден од празникот се изведува...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Рамазан – светиот месец на муслиманите: Кои се обичаите

Редакција
За верниците од исламска вероисповед сè уште трае 30-дневниот рамазански пост, период во кој тие од изгрејсонце до зајдисонце се воздржуваат од јадење и пиење....
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Кои се обичаите: Почнува Рамазанскиот пост

Редакција
Верниците од исламска вероисповед рано изутринава го почнаа рамазанскиот пост, што трае 30 дена и завршува на 1 мај. За време на постот верниците од...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Денеска е Прочка: Кој на кога треба да му прости

Редакција
Прочка претставува голем празник за православните верници и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Проштавањето е обичај востановен под влијание на црквата,...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Верниците од исламска вероисповед го слават Курбан Бајрам: Кои се обичаите

Редакција
Верниците од исламска вероисповед денеска го слават празникот Курбан Бајрам, вториот најголем празник на муслиманите по Фитр Бајрам. На првиот ден од празникот се изведува...
ЖИВОТ ТОП СТОРИИ

Кои се обичаите: Муслиманите го слават Рамазан Бајрам

Редакција
Муслиманите во земјава, како и во целиот свет, денеска го слават Рамазан Бајрам. По едномесечниот пост, во кој верниците се воздржуваа од храна и пијалоци...