Чиста околина

Охрид СОС: Општина Охрид мора да го поништи незаконското решение за градба за градба на хотел во Лагадин

„Згрозени сме од последните изјави на Општина Охрид, од дрскоста и лежерноста со кои упорно го продолжува своето безочно противзаконско делување, но не можеме да кажеме дека очекувавме да постапат законски имајќи го предвид импресивниот обем на прекршени закони 

Елколект потсетува на неопходноста од посебен третман на најбрзо растечкиот вид на отпад во светот „Е-отпадот„

Загадувањето е веќе добро познат поим во целиот свет и тема на многу дебати. Информираноста на граѓаните расте, а со тоа и нивната свест за селектирање и управување со сопствениот отпад. 

Запрено загадувањето на Преспанското Езеро - едно од најстарите во светот

Во езерото се враќаат автохтоните видови на риба како резултат на подбрувањето на квалитетот на водите од спроведената програма на УНДП и Општина Ресен финансирана од Швајцарската влада.

Охрид СОС ја доби битката да не се гради хотел во Лагадин

Граѓанската иницијатива Охрид СОС извести дека после неколкумесечна битка за поништување на одобрението за градба на незаконскиот хотел во Лагадин, кој лажно се претставуваше како објект во сопственост на ТУИ Холандија, успеа да ја извојува првата победа.

СЗО: Годишно умираат 1,7 милиони деца поради загадување на животната средина

СЗО соопшти денеска дека 1,7 милиони деца годишно умираат поради загадување на животната средина, вклучително од загадена вода и воздух, чад и недостиг од адекватни хигиенски услови.

Енергетската ефикасност е од големо значење за граѓаните и за животната средина

На овогодинешниот Саем на градежништво посебен фокус е ставен на енергетската ефикасност. Објектите трошат околу 40% од енергијата и 40% од ресурсите кои се произведуваат на глобално ниво и поради тоа тие се едни од најголемите придонесувачи во продуцирањето на стaкленички гасови.

Опасен отпад од Италија наместо во „Дрисла“ завршил во Албанија

Италијанскиот портал „Планета Италија“ објави истражувачка сторија во која се тврди дека Владата на албанскиот премиер Еди Рама скришно увезла над 6.000 тони италијански отпад кои требало да бидат испорачани и уништени или складирани во депонијата Дрисла во Скопје.

Целосната искористеност на централниот систем за топлинска енергија ќе значи намалување на загадувањето во Скопје

Целосното искористување на централниот топловоден систем за греење, покрај намалување на цената на услугата за корисниците за околу 25%, ќе овозможи и развој на когенеративното производство на топлинска и електрична енергија и ќе овозможи зголемување 

Излези од кола: Колку си спремен да придонесеш за почист воздух?

Еколошката младинска организација Гоу Грин, како дел од кампањата „Мрдни со прст“, организираше акција за подигнување на свеста кај граѓаните за загадениот воздух и начините како секој поединец може да придонесе за почист воздух.

Амбасадорката на Данска ќе му поколони велосипед на Никола Попоски

Велосипедската нација во чија метропола над 50% од жителите за главно превозно средство го користат велосипедот, Данска, го става промовирањето на велосипедизмот како опција за здрав живот помеѓу приоритетите во агендата на Н.Е. Лиселоте Плеснер