еМагазин

Tag : Влада

Бизнис ТОП СТОРИИ

Владата ќе позајми 155 милиони евра од шест домашни банки за да враќа кредит од 2013 година

Редакција
Владата на последната седница ја разгледувала предлог-одлука за задолжување на државата кај Комерцијална Банка АД Скопје, НЛБ Банка АД Скопје, Стопанска Банка АД Скопје, Охридска...
Локално

Владата даде зелено светло за „автобуско метро“ во Скопје

Редакција
На вчерашната седница Владата ја разгледа и усвои информација за воведување на БРТ (Bus Rapid Transit) на територијата на Град Скопје, кој претпоставува воспоставување на...
Македонија

Владата ја прифати иницијативата за автентично толкување на Законот за помилување

Редакција
Владата на денешната редовна седница го усвои мислењето на Министерството за правда да се прифати иницијативата за автентично толкување на член 11 од Законот за...
Бизнис

Кои компании го добија владиниот тендер за замена на нееколошки системи за греење?

Никола Осило
Влада на РС Македонија – Генерален секретаријат по распишаниот тендер за набавка на опрема и уреди за замена на нееколошки системи за греење во јавни...
Македонија

Владата одобри првична финансиска помош од 97.560 евра за Албанија

Редакција
Владата на својата денешна седница донесе одлука да се издвојат шест милиони денари (97.560 евра) како првична финансиска поддршка за санирање на последиците од земјотресот...
Македонија ТОП СТОРИИ

Влада: Злоупотребено гостопримството на МНТ, да се плати надомест за штетата од навивачите

Никола Осило
Владата информира дека настанот во МНТ на кој се случило несоодветно однесување на навивачка група не е во организација на ниту една државна институција и...
Бизнис

Нема повеќе сметкопотврди како прилог кон фискалните сметки до 6.000 денари

Редакција
На 166. седница на Владата е утврден текстот на предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност, со одлука да биде...
Бизнис

Владата усвои законски измени: Се предлага прагот за ДДВ обврзници да се зголеми на два милиона денари

Никола Осило
Владата усвои измени на Законот за данокот на додадена вредност со кои предлага прагот за задолжителна регистрација на ДДВ обврзници да се зголеми од милион...
Бизнис

ММФ ја „потсети“ Владата на ризиците од нелогичното зголемување на минималната плата и пензиите

Никола Осило
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во најновиот извештај за земјава вели дека покачувањето на минималната плата над 50 отсто од просечната плата може да помогне во...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Буџет 2020: Колку ќе се задолжи Владата за отплата на стари долгови?

Никола Осило
Проектираниот дефицит за 2020 година од 17,4 милијарди денари, отплатата по основ на главница на надворешен долг во износ од 26,9 милијарди денари и отплатата...