Техно

Мрежата на Македонски Телеком станува уште подобра сега со 4G пристап насекаде низ Македонија

Македонски Телеком постојано инвестира во својата инфраструктура со цел на  своите корисници да им обезбеди стабилна мрежа и покриеност, без оглед каде и да се наоѓаат. Како резултат на тоа, корисниците на Телеком сега имаат 4G пристап насекаде низ Македонија.  

Microsoft и Cisco стипендии и можност за вработување преку летната IT школа

Втора година по ред Семос Едукација стартува менторски програми за студенти и невработени лица со цел стекнување на практични вештини кои се бараат најмногу на пазарот на трудот од областа на IT технологите. 

Нов комуникациски софтвер за поголема безбедност на воздухопловниот сообраќај

Високо-ефективен, компатибилен и модерен комуникациски систем за контрола на воздушниот сообраќај, може значително и директно да придонесе за поголема безбедност на летовите. 

Драгана Јакимова е вториот носител на титулата Микрософт офис специјалист на Македонија

Најдобрите 40 средношколци, од кои 30 на ниво на цела Македонија и 10 од Град Скопје, денес се натпреваруваа за титула Microsoft Office Specialist на Македонија. Оваа титула е една од најпрестижните за младинците од 13 – 22 години на светско ниво, во ранг на познавачи на компјутерски вештини. 

Македонската ИТ заедница беше дел од првата Endava Tech Flow конференција во земјава

Повеќе од 170 ИТ професионалци, дипломци и ентузијасти од Македонија минатата недела учествуваа на првата Tech Flow конференција во земјава која се одржа во киното „Фросина“ во Младинскиот културен центар во Скопје. 

Прва мобилна апликација за осигурување на македонскиот пазар

Денес, осигурителната компанија Еуролинк осигурување ја пушти во употреба првата мобилна апликација за осигурување, со која на своите клиенти им овозможува брзо и лесно купување и плаќање полиси, пријавување евентуални штети, информации за услугите и понудите и кога се во движење. 

ЕК го казни Фејсбук со 110 милиони евра за неправилности при превземањето на Ватсап

Европската унија го казни Фејсбук со 110 милиони евра поради неправилности при преземањето на сервисот WhatsApp во 2014 година. Во соопштението на Европската комисија се нагласува дека најголемата социјална мрежа на светот дала погрешни информации за процесот

Еден милион Македонци се „закачени“ на Фејсбук

Во Македонија се регистрирани 1.440.000 корисници на интернет или 68,5 проценти од населението, а милион се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб сајт „Интернет ворлд стат“.

Во Македонија до сега не е регистриран кибер напад со „WannaCry: Како да се заштитите?

Во Агенцијата за електронски комуникации се одржа итен состанок на министерката Марта Арсовска – Томовска, директорот на АЕК Сашо Димитријоски и службени лица од Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти

„Ендава“ на 17 мај организира прва Tech Flow конференција во Скопје

Tech Flow е серија технолошки настани организирани од „Ендава“, со цел да се донесат на едно место IT професионалци и експерти, да се предизвикаат традиционалните пристапи во работата, да се дискутира и развие поширока перспектива на најновите технолошки трендови, водени од лидерите во своите полиња.