Чиста околина

Идеална за Скопје, Битола и Тетово: Холаѓаните измислија „правосмукалка“ за чистење на воздухот

Научници од Холандија смислија нов начин за филтрирање на воздухот во Холандија и нема никаква врска со намалувањето на јаглеродните гасови. Решението всушност е огромна машина за вакум што ги филтрира ситните честички од атмосферата, пренесуваат светските медиуми.

Алармантно: За 40 години видовите `рбетници се намалени за 58 отсто

​Бројот на видовите цицачи, риби, птици, водоземци и влекачи за само 40 години (1972 - 2012), на светско ниво се намалил за 58 процента, а тој тренд ќе продолжи, ако не преземеме нешто, предупредува Светскиот фонд за дива природа (ВВФ, WWF) во својот годишен извештај.

(Фото) ЕКО згради – тренд кој го освојува светот

Од подобрување на енергетската ефикасност до ублажување на влијанијата од климатските промени, компаниите сè повеќе се насочени кон задоволување на потребите на пазарот каде еколошката свест расте. 

Колку се загадени македонските реки?

Според податоците на Државниот завод за статистика, објавени во публикацијата „25 години независна Македонија“, лани е забележано намалување на загадувањето на реките, кога тоа достигна 3.2 мг О₂/л БПК 5, што укажува на нивна средна загаденост односно подобрена состојба за 1.9% во однос на 2000 година.

Хотелите заинтересирани за енергетската ефикасност

Сопствениците и менаџерите на хотели во Македонија се запознаа со мерките за зголемување на енергетската ефикасност и со финансиските инструменти за имплементација на мерки за намалување на потрошувачката на енергија на денешната „Конференција за мерки за енергетска ефикасност и пристап 

Еко–акција за собирање отпад на кејот на Вардар

Вработените и менаџментот на Пивара Скопје, заедно со Амбасадата на Холандија во Македонија и компанијата Пакомак, исчистија над 3 километри од кејот на реката Вардар во Скопје. Во рамки на акцијата собран е целокупниот сув отпад кој понатаму ќе биде селектиран и рециклиран со што ќе се обезбеди негов соодветен третман. 

(Фото) Тетово ќе се „бори“ со загадувањето со инсталации од мов

Општина Тетово во соработка со невладината организација „Еко свест“ и Германската амбасада во земјава во Тетово ќе постават Еко три билборд. Наместо да се засадуваат дрвја ќе се поставува вертикална инсталација од мов, која ќе го прочистува воздухот.

За десет години субвенционирани 4.252 домаќиства за инсталирање на сончеви колектори

Вкупно 4.252 домаќинства досега добиле субвенции за вградување сончеви колектори. За оваа намена од Буџетот на државата се одвоени околу 52 милиони денари. Според информациите од Министерството за економија на последниот оглас избрани се 640 братели на субвенции за сончеви колектори

(ВИДЕО) На тетовската депонија се свиреше Бах

Во организација на „Еко Герила“, тетовски уметници одржаа концерт во знак на протест против загадувањето и нерасчистувањето на депонијата во Тетово.

Гости од Швајцарија од плажата Љубаништа заминаа со пет вреќи отпад

Сопружници од Швајцарија, големи вљубеници во Охрид, од плажата Љубаништа заминаа со пет вреќи од 120 литри, полни со отпад, пишува Ohrid news