Од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) посочуваат дека македонските граѓани внесуваат за 2,4 пати повеќе сол од максималниот препорачан дневен внес.
Препорачано е да не се внесува повеќе од пет грама сол на ден, а кај нас според ИЈЗ просечен дневен внес на сол е 12,1 грама.
Три четвртини од „скриената“ сол – натриум во исхраната доаѓа од ултра-преработена и преработена храна, како што се леб, сосови и преливи, крекери и колачиња, готови оброци, преработки од месо и сирења.
Педесет и еден отсто од препорачаниот дневен внес на сол се внесува преку лебот.
Од ИЈЗ препорачуваат добро да се гледаат етикетите на производи пред да се купат, за да се одберат оние со помалку сол, да се отстрани соларникот од трпеза, да се користат природни билки и зачини како замена со цел да се подобри вкусот на храната, да се пие доволно вода, како и да се избегнува преработена храна.
Фото: Унсплеш/Илустрација: ИЈЗ