Македонија

Еднствената партија на Македонците во Албанија, не успеа да обезбеди пратенички мандат

Еднствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ,не успеа да обезбеди пратенички мандат и во новиот албански парламент. Македонската партија, на изборите беше во коалиција со Движењето за социјалистичка интеграција, ЛСИ, чиј поранешен лидер е ново избранио

Бизнис

Од 1. јули ново намалување на роамингот во регионот: Погледнете кои се новите цени на разговорите

Цените на роамингот во регионот за Србија, Црна Гора, БиХ и Македонија повторно ќе бидат намалени од 1. јули. Максималната цена на минута појдовен повик во роаминг во регионот е 24 цента, додека дојдовен повик изнесува седум центи.

наша тема

Седум функционери во Македонија се под постојан надзор: Кој го чува премиерот?

Според Уредбата за личности и објекти што се обезбедуваат, седум функционери во Македонија се под постојан надзор. Станува збор за претседателот на државата, премиерот, неговиот заменик, претседателот на Собранието и министрите за внатрешни, надворешни работи и одбрана.

Беспарица

Каде најевтино се живее под кирија

Во моментот во кој бројни млади луѓе не можат да си купат сопствен дом, пазарот на имот цвета. Алтернативата на т.н. „Генерација под наем" исто не е толку атрактивна, коментира Statista. Како што се повеќе луѓе се свртуваат кон поголемите градови заради поголеми плати и подобри можности, сопствениците на имот успеваат да ги искористат предностите на пазарот на имоти, кој често излегува надвор од контрола.

Бенчмарк

Рокот за аплицирање за ИПАРД продолжен до 21 јули

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува сите заинтересирани за поднесување барања за користење ИПАРД средства од Програмата 2014-2020 дека рокот за нивно доставување се продолжува до 21 јули 2017 година.

Забава

Синергија на забава и култура на Златни денови Кратово 2017

Од 2014 година градот на кулите и мостови е домаќин и организатор на еден од најзабавните фестивали на музика и култура. Веќе четврта година по ред Кратово успева да се воспостави како еден од најпознатите градови каде што постои совршена синергија на забава, култура и историја.