Ретро

(ВИДЕО) Најубавите дуети од поранешна Југославија

Убавите песни се безвременски, без разлика во кое време се испеани. Во времето на поранешна Југославија имаше огромна музичка продукција, а оваа се едни од најубавите дуети.

Јануари 27, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка: Браќата Манаки ја документирале посетата на турскиот султан Мехмед на Македонија

На македонската јавност и е познато големото дело на браќата Јанаки и Милтон Манаки кои се првите кинематографи на Балканот. Она што е помалку познато е дека Милтон Манаки во 1911 година успеал да го сними и документира доаѓањето на еден од последните турски императори  

(ВИДЕО) Сеќавање на холокаустот: Како изгледала депортацијата на Евреите од Македонија

По повод 27 јануари, Меѓународниот ден на сеќавање на холокаустот, Ве потсетуваме како изгледала депортацијата на Евреите кои живееле во Македонија.

(Фото) Носталгија или немарливост на институциите: Штип се уште е во самоуправен систем

Кој бил во општина Штип не може да не ја забележи таблата на која што пишува Мнистерство за стопанство, подрачна единица Штип. Иако Македонија скоро 30 години нема самоуправен систем кога Министерството за економија беше Министерство за стопанство

Јануари 23, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1970 година: Како струмичани ги пречекаа Тито и Јованка

Повозрасните македонски граѓани сигурно се сеќаваат дека за време на поранешна Југославија, маршалот Јосип Броз Тито имаше обичај одвреме навреме да ги посети и најмалите градови ширум државата. На раритетната виео-снимка од 1970 година може да се види срдечниот 

 

 

 

(ВИДЕО) Како изгледаше карневалот во Струмица во 2008 година

Карневалот во Струмица, кој важи за најмасовниот и најпопуларниот во земјава, година ќе се одржи во периодот од 25 февруари и ќе трае до 1 март.

Јануари 21, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од македонскиот фронт во Првата светска војна

Територијата на која се наоѓа македонската држава и во која живее македонскиот народ со векови била изложена на војни, а нашите предци биле приморани да се борат за различни страни. Како изледал македонскиот фронт во Првата светска војна може да се види од раритетната

 

Јануари 20, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка: Последното интервју со Ванчо Михајлов

Ванчо Михајлов е роден во Ново Село, штипско. Од 1910 година Ванчо бил ученик во Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“. Малку пред Меѓусојузничката војна (позната уште и како Втора Балканска војна) го напуштил Солун и се вратил во Штип. 

Јануари 19, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1950 година: Како македонските жени правеа опиум на полињата со афион

Намалување на површините засадени со афион е тренд што веќе неколку години е присутен во Македонија, и покрај тоа што нашето поднебје е познато по тоа дека тука вирее најквалитетниот афион во светот.

Јануари 18, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1942 година: Како изгледаше Штип за време на Втората светска војна

Штип односно Ново село уште од времето на османлиите биле економски и образовни центри за македонскиот народ.