Македонско

Мартинките станаа светско културно наследство

„Културните обичаи поврзани со прославувањето на 1 Mарт - Мартинки“ станаа дел од светското нематеријално културно наследство и се впишаа во Репрезентативната листа на УНЕСКО. 

Фасцинатната животна приказна на Свети Климент: Човекот што од кралски замоци правел училишта

Македонските граѓани и христијанските верници денес го слават големиот празник Свети Климент. Според историските записи се смета дека Свети Климент е роден околу 830 година и потекнува од територијата на Македонија. Од млади години ги придружувал Светите браќа Кирил и Методиј и учествувал во нивната прва мисија по долината на реката Брегалница.

 

Конечно: Промовирана електронска верзија на Правописот на македонскиот јазик

Денес на одбележувањето на 73 години од формирањето на Националната и универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“- Скопје, една од најстарите и најзначајните културни и образовни установи во земјава беше промовирана електронската 

 

Подзаборавено богатство: Над три милиони книги и изданија во НУБ „Св. Климент Охридски“

Националната и универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ денеска го одбележа патронатот со повеќе активности. На настанот беа доделени традиционалните награди за вработените во библиотеката, делегации од Владата положија цвеќе пред споменикот

 

Приказната за Иван Хаџи Николов во чија куќа во Солун е основано ВМРО

Иван Хаџи Николов (24. XII. 1861 –  9. VII. 1934) е македонски револуционер, учител, книжар и еден од основополжниците на Македонската Револуционерна Организација. Од 1894 до 1901 година бил член на ЦК на МРО.

Ден на македонската револуционерна борба: Најубавите цитати на Гоце Делчев

Во Република Македонија денеска се одбележува 23 Октомври - Денот на македонската револуционерна борба.

МАНУ одбележува јубилеј 50 години од формирањето

Македонската академија на науките и уметностите денеска одбележува јубилеј 50 години од формирањето.

(Фото) Заврши ревијата на народни носии од Скопскиот регион

Со изложбата на народни носии, накит и сувенири во дворот на Црквата „Св. Спас“, фолклорна прошетка со преку 13 КУД, како и настап на Виолета Томовска и Ансамбл Кочо Рацин-Скопје,  денеска заврши дводневната манифестацијата „Ревија на народни носии од Скопскиот регион".

(Фото) Коњаниците тргнаа кон Мечкин Камен

Вчера, 28.7.2017 година од паркот Јане Сандански во Општина Аеродром дваесетина коњаници тргнаа кон славното Крушево, каде што треба да се приклучат на прославата на најголемиот македонски национален празник – Илинден.

Тања Чаловска и Бошко Лепчески - невеста и зет на „Галичка свадба 2017“

​Скопјаните со галичко потекло Тања Чаловска и Бошко Лепчески ќе бидат младенци на „Галичка свадба 2017“ која ќе се одржи наредниот викенд, 15-ти и 16 јули. Триесет и едногодишниот правник и 28-годишната економистка