Беспарица

Кога може да ве избришат од евиденцијата на невработени

Агенцијата за вработување води евиденција на невработените лица и евиденција на други лица кои бараат работа. За невработено лице, се смета лице кое е пријавено во Агенцијата за вработување, кое е невработено и активно бара работа,

Минималната плата го дигна просекот: Кои се најниско платени професии во Македонија?

Државниот завод за статистика објави дека просечната исплатена нето плата во декември минатата година изнесува 23.850 денари или околу 390 евра. Просечната плата расте во континуитет последните неколку месеци, пред се како резултат на Законот за минимална плата според кој сите компании се задолжени 

Македонците најмалку платени на Балканот

Според последните официјални статистички податоци, највисоките просечни плати во регионот се во Словенија и во Хрватска, а најниските во Македонија и во Босна и Херцеговина, анализира Анадолија.

Жените плаќаат „розев данок“

Женската козметика е поскапа од онаа за машки, па жените кои немаат чуствителна кожа можат да поминат поевтино ако розевото пакување го заменат со плаво. Така розевите бикови за бричење се поскапи од плавите иако имаат потполно исти карактеристики, а повќе пари ќе треба да издвоите и за женска пена односно гел за бричење

Попустите се уште траат: Што да купувате во февруари

Колку и да ни се испразнети новчаниците од празниците од почетокот на годината, сепак февруари е иделен месец за купување.Грижата како да заштедите доволно пари, а повторно да се купи се што е неопходно, лесно може да се реши ако купувате паметно и во вистинско време.

Најниски плати и најголема невработеност: Во Североисточна Македонија се живее најтешко

Условите за живот во различните региони во Македонија, се различни. Некои региони се карактеризираат со висока стапка на невработеност, некои со 

Поскапиот дизел го намали попустот кај таксистите

Иако Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука од денеска дизелот да се продава за денар поевтино, сепак од последната недела од декември до сега цената на ова гориво е поголема за четири ипол денари.

Почна раниот букинг: За 10 дена летување во Грција може да платите само 50 евра

Тоа што надвор температурите паѓаат и минус 5 степени под нулата, не ги спречува граѓаните да купуваат аранжмани за летување во текот на декември и јануари. Додека зимските аранжмани сеуште се продаваат како алва, според туристичките работници, граѓаните во Македонија веќе почнаа да 

Сте вратиле производ со рекламација: Знаат ли потрошувачите кои се нивните права?

Сте купиле нов ладилник, но после еден месец не лади како што треба. Треба да го вратие во салонот за бела техника. Дали ќе ви дадат нов ладилник или ќе го поправат стариот? Дали го чувате гарантниот лист и фискалната сметка?

Што правите кога платата никако да стигне?

Голема е шансата да спаѓате во поголемиот дел на граѓани кои го делат календарот на „ниски“ и „високи“ датуми во месецот. Почетокот е секогаш во релаксирачки дух, се плаќаат сметките и може да се опуштите кога одите во супермаркет или во ресторан.