Интервју

Иван Скендероски – Основач на Salience: Македонија има потенцијал, само мора да изгради национална оптичка мрежа

Иван Скендероски е Македонец кој својата кариера веќе подолго време ја гради надвор од својата држава. Тој скоро една декада живее и работ во Дубаи. Основач и управувачки партнер на Salience- организација за телекомуникациски менаџмент консалтинг и професионални услуги која се наоѓа во Дубаи, ОАЕ.

Со Јавна соба, Скопје го доби тоа што заслужуваше

Идејниот творец на Јавна соба, Александар Велиновски повеќе сака да работи отколку што сака да зборува за успесите и оттука нема фотографија од него во ова интервју, што е исклучок од новинарското правило, но не и изненадување од профил на човек како него.

ЕКСКЛУЗИВНО Игор Лукшиќ: Балканските земји ќе бидат подготвени да се приклучат на ЕУ до 2030-та година

На социјалистичка Југославија и беше ветен брз пристап до Европската заедница, под услов да се спроведат низа одржливи реформи. Доколку постоеше волја таа да се трансформира во федерација на независни држави, веројатно ќе живеевме една сосема поинаква иднина. 

Ковач: „Опкружување“ на „Алсат М“ e регионален проект кој ги прикажува општествата од поинаков агол

Директорката на Центарот за демократизација и промени на Југоисточна Европа, Звездана Ковач, во соработка со Европскиот фонд за Балканот пред шест години го започна првиот регионален информативен телевизиски проект „Опкружување“ со цел секојдневните општествени и политички проблеми во регионот да се согледаат од различни агли преку аргументирана дебата. 

Николовска: City Mall изгради имиџ на најпопуларна дестинација за шопинг, забава и дружење

Skopje City Mall е првиот современ трговски центар во Македонија кој утре слави 5 години постоење.

(Фото) Моника Блажевска сама ги црта креациите и воедно е нивен модел кој најдобро ги презентира

Моника Блажевска е млада дизајнерка која освен што сама ги креира производите, и сама ги презентира. 

Трајковска: На Скопје му недостига благ наклон и „љубим руке млада дамо”

Тања Трајковска публиката ја памети како телевизиско лице кое 25 години успеваше да даде свој печат на емисиите кои ги правеше и да биде препознатлива по отскокнувањето од клишето за разговори со соговорниците. 

Османи за грчкиот весник „Ефимерида“: Скопје и Атина со јасни сигнали дека ја менуваат досегашната пат-позиција

Скопје и Атина во последно време даваат јасни сигнали дека имаат на ум да ја сменат досегашната политичка пат - позиција и да работат

Љупчо Андоновски, иселеник во Венеција: Македонскиот граѓанин ја заслужува Палмата на мирот

Повод за разговор со Андоновски е неодамнешното добивање на Палмата на мирот во Италија. Претходно, овој наш иселеник во Венеција, стана Витез на мирот. 

Весковски: Во Тафталиџе се одвиваат 25 градби, потребна е ревизија на сите детални урбанистички планови

Душко Весковски е раководител во Музејот на холокаустот и таму работи од 2007 година. Како правник бил во тимот кој работел на враќање на имотот на местото на кое е изграден Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и од изградбата до денес е дел од работата на овој значаен објект за државата