Office

Како да работите за празници?

Тешко е да се одржи продуктивноста кога голем дел од колегите се на годишен одмор, а божиќни и новогодишни украси ги има насекаде

Професии коишто лошо влијаат на нашето здравје

​Некои професии го уништуваат физичкото или психичкото здравје, а дури 26 отсто работно активните во стресните занимања бараат помош од лекар, покажува истражување на Универзитетот на Јужна Калифорнија.

Зошто празниците се добро време за барање работа

Повеќето од оние кои бараат работа престануваат да се занимаваат со тоа за време на празниците, бидејќи сметаат дека работодавците се во празнично расположение и не се концентрирани во тоа да вработуваат нови луѓе

Нова година, нова работа и повисока плата, како да дојдете до неа?

Го поминавте интервјуто за работа, работодавецот е задоволен со вас – но, остана уште една ставка, платата. Секогаш деликатна тема за разговор, а веројатно и најнепријатна. Работодавецот во оваа ситуација гледа да помине „што подобро“, а тоа значи вие да земате помалку пари

Во кои земји во светот најлесно се наоѓа работа?

Според извештајот на „OECD“, со оглед на бројот на активна работна сила, население и слободни работни места, овие земји нудат најголема перспектива за луѓето кои бараат работа во странство. Листата е според степенот на леснотија за пронаоѓање работа

Совети како да се справите со стресот на работното место

Работата е дел од животот, значаен и есенцијален. Секојдневно ги користиме нашите таленти за да добиеме нешто за возврат.

Истражување: Работниот ден треба да трае три часа

Едно британско истражување кое опфатило 1.989 службеници кои работат во канцеларија, покажа дека вообичаениот осум часовен работен ден е непотребно долг, зашто тие се продуктивни само два часа и 53 минути од нив, пишува „Дејли мирор".

Септември 25, 2017 Office Камелија Делија

Работа од дома-„за“ или „против“?

Последниве неколку години актуелни се freelance работниците кои не се врзани само со едно определно работно место или проект, ниту со типичен канцелариски простор или локација за работа. Тоа значи дека жонглираат повеќе „тезги“ истовремено и најчесто работат од дома.

Како и зошто почнуваме да ја мразиме својата работа

Истражувањето кое го спровела организацијата „Хепинес ворк“, која го истражува искуството на вработемите, утврдила дека двапати повеќе луѓе на возраст помеѓу 35 и 54 години се незадоволни од својата работа во споредба со оние од 18 до 34 години.

Компании за кои студентите најмногу сакаат да работат

Глобалните технолошки гиганти доминираат на листата на идеални вработувачи за студентите, а „Гугл“ и „Епл“ се рангирани на најдобри места.