Професорот и доктор на Клиниката за токсикологија, Нико Беќаровски на неговиот Фејсбук-профил објави која храна има антикоагулантни својства и може да помогне ако се лекувате од Ковид-19.
„Последниве денови кутија со Amp. CLEXANE или Tabl. XARELTO станаа вистинско богатство и реткост.
Стравот од згрутчувањето на крвта, како најопасна компликација од Covid-19 ги испразнија рафтовите во аптеките, но и болниците.
Да биде проблемот уште поголем слична е ситуацијата и во сите соседни држави.
Затоа, ако нема со што да се лечи, мора на некој начин оваа појава да се спречи.
Еве неколку природни прехрамбени производи кои имаат антикоагулантни својства и чиј зголемен внес во Вашата секојдневна исхрана, може да даде позитивен антикоагулантен ефект:
– Куркума
– Ѓумбир
– Цимет
– Витамин Е
– 150 мл црвено вино
– Лук
– Гинко билоба
– Внес на 2 литри вода, правилно распределена во текот на денот.
– Цитрусни овошја
– Непечени семки од сончоглед
– Туна.
Истовренено максимално избегнувајте ги следниве прехрамбени производи, кои имаат прокоагулантно дејство:
– Јајца
– Мајонез
– Пржено јагнешко и свинско месо
– Сувомеснати производи.
Сите мажи над 40 и жени над 45-50 години, ако немаат контраиндикации, или некое хематолошко заболување, би било препорачливо покрај правилната исхрана до крајот на пандемијата секојдневно да конзумираат 67,5-100 mg. ацетилсалицилна киселина.“
Фото: Фејсбук/Беќаровски