Бизнис

Октомври 11, 2017 Бизнис Никола Осило

Во мултимилионска трансакција продадени акции од „Фершпед“

Во блок-трансакција вредна 18,1 милиони денари вчера на Македонската берза беа продадени 300 акции од „Фершпед“. Акциите се продадоа по цена од 60.500 денари за акција.

 

ЕЛЕМ на јавна аукција купи 29,7 гигават часови електрична енергија, вредна 1.8 милион евра

АД ЕЛЕМ купи 29,7 гигават часа електрична енергија по средна цена од 62,8 евра за мегават час во вкупна вредност од 1.865.154 евра на денешната јавна аукција за набавка на дополнителни количини електрична енергија

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ќе го истражува мислењето на публиката

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги објави оглас за барање за прибирање на понуди за истражување на мислењето на публиката. Според објавата на Електронскиот систем за јавни набавки се работи за договор со проценета вредност од 300.000 денари без ДДВ.

„Agean airlines“ најави лет Атина-Скопје од следната година

Скопје е една од дестинациите кои во 2018 година се на листата нови градови со кои Атина авионски ќе се поврзе преку водечкиот грчки авио-превозник „Еџиан ерлајнс“ (Agean airlines). 

Нови раководители на АВРМ во Радовиш, Свети Николе, Кратово, Струмица, Штип и Куманово

Офелија Илиевска е назначена за нов раководител на Агенција за вработување-Центар за вработување Радовиш, објави Централниот регистар. Таа доаѓа на местото на Наце Димитријев кој досега раководеше со Центарот за вработување во Радовиш.

Октомври 10, 2017 Бизнис Никола Осило

Промени во Одборот на директори на прилепски „Мермерен комбинат“

Собранието на акционери на „Мермерен комбинат“ АД Прилеп ги избира Христофорос Павлидис за неизвршен член на Одборот на директори, Николаос Димарелис за неизвршен член на Одборот на директори, Теодорос Апостолопулос за неизвршен член на Одборот на директори

Нов рок за Демир Капија-Смоквица, нема дополнителни трошоци

До 28 февруари следната година да се продолжи рокот за изградба на автопатската делница Демир Капија – Смоквица на Коридор 10, предлага Министерството за транспорт и врски.

Октомври 10, 2017 Бизнис Никола Осило

Прилепски Тутунски комбинат ќе се задолжи 9,8 милиони евра од Комерцијална и НЛБ банка

Тутунски комбинат АД Прилеп планира да се задолжи од НЛБ Банка АД Скопје и Комерцијална Банка АД Скопје на вкупен износ од 9.800.000 евра по основ на Договор за рамка на износ од 4.900.000 евра и сите негови анекси што

Затворен стечајот за загубарот „Хемтекс“

Основниот суд Скопје 2 Скопје со решение од 11. септември констатира дека собранието на доверители на стечајниот должник Друштво за промет на големо и мало „Хемтекс“ ДООЕЛ Скопје во стечај донесе одлука - Деловниот потфат на должникот да биде затворен и имотот да се ликвидира. 

Компаниите тешко доаѓаат до работници: Потребни се нови знаења и вештини

Анализата на Агенцијата за вработување покажала дека работодовачите, сепак, се соочуваат со одредени тешкотии при пополнување на работни места, односно не можат да обезбедат работници со соодветно занимање