Следниот месец се очекува дека Светската здравствена организација (СЗО) да го прогласи вештачки засладувач аспартам за можна причина за предизвикување на рак.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
СЗО ќе го прогласи вештачкиот засладувач – аспартам како можна причина за рак
Што е аспартам?
Аспартамот е вештачки засладувач. Се користи како додаток во безалкохолни пијалоци, десерти, житарки за појадок и гуми за џвакање и само како засладувач.
Се состои од аспарагинска киселина и фенилаланин. Аспартанската киселина е несуштинска аминокиселина која природно се наоѓа во организмот, а фенилаланинот е есенцијална аминокиселина, која луѓето ја добиваат од извори како месо, млечни производи, ореви и семиња.
Кога се комбинираат, овие состојки се 200 пати послатки од обичниот шеќер, а истовремено се нискокалорични.
Кои производи содржат аспартам
Најчесто овој вештачки засладувач се користи кај газирани пијалоци, замрзнати десерти, слатки „без шеќер“, јогурт, гуми за џвакање и одредени витамини за џвакање.
За да видите дали производот содржи аспартам, прочитај ја етикетата. Дозволената доза е 50 mg на килограм телесна тежина.
Секогаш кога производот е означен како „без шеќер“, тоа обично значи дека има вештачки засладувач наместо шеќер. Иако не сите производи без шеќер содржат аспартам, тој е еден од најпопуларните засладувачи.